U svijetu slastica, kombinacije klasičnih deserata i omiljenih slatkiša iz djetinjstva postale su pravi hit. Gotovo svakodnevno na internetu niču nove varijacije popularnih recepata – od kolača inspiriranih poznatim čokoladicama do modernih interpretacija starih klasika. Cheesecake, već godinama jedan od najdražih deserta, odlično podnosi kreativne prilagodbe, a dodavanje raznih sastojaka pretvara ga u potpuno novo iskustvo.
Među tim kombinacijama, Twix cheesecake zauzima posebno mjesto, a spoj kremastog okusa s neodoljivim karamelom i hrskavim biskvitom iz omiljene čokoladice oduševit će i one koji nisu veliki ljubitelji ovog slatkiša. I zaista, Twix, s tankom podlogom od prhkog keksa, slojem karamele i mliječnom čokoladom, savršeno se uklapa u bogati i kremasti svijet cheesecakea. Ovaj desert je prava poslastica za sve ljubitelje crunchy slatkih zalogaja, jer pruža savršen balans između kremastih i hrskavih tekstura, a okusna simfonija čokolade i karamele čini ga vrhunskim izborom za svaku priliku.
Sastojci:
200 g Digestive keksa (ili sličnih keksa)
100 g maslaca (otopljenog)
Za kremu:
500 g krem sira (Philadelphia ili sličan)
200 ml slatkog vrhnja
150 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
3 jaja
Za preljev:
200 g čokolade za kuhanje (ili mliječne čokolade, prema želji)
100 ml vrhnja za šlag
200 g Twix čokoladica (narezane na komadiće)
Karamel preljev (kupljeni ili domaći)
Upute:
Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite na dno kalupa (promjer 24 cm) obloženog papirom za pečenje, pa stavite u hladnjak dok pripremate kremu. U zdjeli izmiksajte krem sir i šećer dok ne postanu glatki. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući na nižoj brzini. Na kraju umiješajte slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Dobivenu smjesu prelijte preko ohlađene podloge od keksa.
Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C otprilike 50-60 minuta, dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina još uvijek blago mekana. Isključite pećnicu i ostavite kolač da se polako ohladi unutar pećnice, kako ne bi popucao.
Za to vrijeme zagrijte vrhnje za šlag i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu (ganache). Prelijte je preko ohlađenog cheesecakea. Zatim, pospite narezane Twix čokoladice po vrhu i dodajte karamel preljev za završni dodir. Ostavite cheesecake da se hladi u hladnjaku barem 4 sata, a idealno preko noći, prije nego što ga poslužite. U slast!