Stigla je sezona mandarina, a ovo popularno voće idealno je pripremanje deserata. Ako ste se zasitili toga da mandarine samo jedete ili cijedite u sok, predlažemo da isprobate ovaj brzi recept. Popularni crumble možda ste navikli raditi u čašicama i manjim kalupima, ali jednako je ukusan i u formi torte.
Recept za crumble od mandarine spaja rahlo tijesto, sočno voće i hrskave mrvice u primamljivu tortu. Slatka svježina mandarina u kombinaciji s teksturom crumblea dobitna su kombinacija za jesenske dane.
Sastojci za tijesto:
120 g omekšanog maslaca
100 g šećera
2 jaja
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
4-5 žlica soka od mandarine
Sastojci za nadjev od mandarina:
Oko 200 g očišćenih mandarina bez kožice
Sastojci za mrvice:
75 g brašna
50 g šećera
50 g hladnog maslaca, na sitne komadiće
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C, a kalup za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Za pripremu tijesta izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaja i još jednom sve dobro promiješajte pa dodajte ekstrakt vanilije. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te postupno dodajite u smjesu maslaca i šećera. Uz dodatak soka od mandarine i umijesite glatko tijesto.
Ravnomjerno ga rasporedite po pripremljenom kalupu i zagladite. Zatim po tijestu rasporedite kriške mandarina. U zdjeli prstima izradite mrvice od brašna, šećera i hladnog maslaca pa pospite po mandarinama. Pecite tortu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta dok ne porumeni. Nakon što se ohladi izvadite iz kalupa i uživajte.
Foto: Instagram