U sezoni hladnijih dana, miris cimeta, šećera i maslaca pretvara kuhinju u pravu oazu topline, a cimet rolice zauzimaju posebno mjesto na našim stolovima. Od klasičnih malih rolica do kreativnih interpretacija poput gigantske cimet rola torte, ovo pečeno zadovoljstvo postalo je neizostavni dio jeseni i zime. Uostalom, cimet kao začin, prepun aromatičnih nota, idealan je za hladne mjesece – unosi toplinu, opušta i dodaje posebnu notu svakom jelu, a u ovoj torti dolazi do izražaja – u punoj raskoši!
Cimet rola torta postala je pravi hit na društvenim mrežama, a ljubitelji slastica odmah su je zavoljeli zbog njezine jedinstvene teksture i impresivnog izgleda. Ova slastica kombinira sve što volimo u cimet rolicama, ali u formatu torte, što je čini savršenom za obiteljska okupljanja i blagdane. Lako se reže, izgleda spektakularno i jednostavnija je za pripremu no što se čini. Uz bogatu kremu od sira koja se topi preko toplih rolica, ova torta je prava poslastica za sve generacije. Recept otkrijte u nastavku!
Sastojci:
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
200 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
1 žličica soli
2 jaja
80 g maslaca (sobne temperature)
150 g smeđeg šećera
2 žlice cimeta
100 g maslaca (otopljenog)
Za kremu od sira:
200 g krem sira (poput mascarponea ili Philadelphia sira)
100 g šećera u prahu
1 žličica vanilije
100 ml vrhnja za šlag (ohlađenog)
Upute:
U velikoj zdjeli pomiješajte mlijeko i šećer, dodajte kvasac i ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
Dodajte brašno i sol, zatim mješavinu mlijeka i kvasca, jaja i omekšani maslac. Mijesite dok tijesto ne postane glatko, oko 10 minuta. Pokrijte i ostavite da se diže 1-2 sata. Za to vrijeme u jednoj posudi pomiješajte smeđi šećer, cimet i otopljeni maslac za nadjev, te ostavite sa strane.
Razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik. Premažite nadjevom od cimeta, srolajte i izrežite na komade debljine 4-5 cm. Poredajte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pustite da se još diže 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite tortu 30-35 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Za to vrijeme izmiksajte krem sir, šećer u prahu, vaniliju i ohlađeno vrhnje za šlag dok krema ne postane čvrsta. Torta neka se malo ohladi, a zatim je premažite kremom i poslužite. U slast!