Ako ste od onih kojima je guacamole omiljeni povrtni prilog ili ste možda ljubitelji laganih namaza kao što je onaj od tunjevine, sigurno ste barem jednom tragali za nekim slanim, hrskavim dodatkom koji bi takva jela učinio još boljim.
A po mogućnosti, bilo sjajno da “to nešto” bude i zdravo. Naš prijedlog su zdravi krekeri, pripremljeni od kukuruznog brašna i još samo nekoliko sastojaka, a čija je priprema toliko jednostavna da ih možete raditi baš svaki dan.
Sastojci:
2 dl (130 g) kukuruznog brašna
½ dl (30 g) lanenih sjemenki
½ dl (35 g) sezama
¾ dl (50 g) sjemenki suncokreta
50 ml maslinova ulja
250 ml proključale vode
1 čajna žličica soli (puna do razine)
morska sol za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150°C. Pripremite dva velika pleha za pečenje. Sve suhe sastojke ubacite u zdjelu. Za mjerenje koristite mjerice od 1/2dl i od 1dl ako ih imate, jer je tako brže. Dodajte maslinovo ulje, a zatim sve izmiješajte da se sljubi u smjesu. Ulijte tek proključalu vodu i promiješajte. Smjesa će izgledati poput palente i bit će isprva malo rjeđa, ali dok pripremite papir za pečenje malo će se zgusnuti. Smjesa nema gustoću niti teksturu da je možete mijesiti rukama, i to je dobro.
Na radnu površinu stavite list papira za pečenje veličine pleha. Na sredinu izlijte polovinu smjese i prekrijte drugim papirom. Rukama pritisnite da se formira u krug, a zatim valjkom preko gornjeg papira razvaljajte tijesto najviše što možete. Maknite gornji papir (iskoristite ga za valjanje u sljedećoj turi) i sve zajedno prebacite u pleh, podvlačeći ruke ispod papira. Ako se pojave pukotine na smjesto, to je normalno, ne brinite se. Smjesu posolite.
Ponovite sve s drugim dijelom tijesta. Stavite plehove u zagrijanu pećnicu i pecite ih oko 25-30 minuta uz uključen ventilator. Na pola pečenja zamijenite mjesto plehovima. Ovisi o pećnici, ponekad porumene već nakon 20 minuta. Ako ih ne želite peći istovremeno, pecite ih zasebno na 150°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohlade i navalite!
Foto: Sanja Matasić