INTERVJU Ena je suosnivačica LGBTIQA+ kampanje ” I ja sam kao ti “

Ena Dragičević je talentirana fotografkinja koja, zajedno s Dujem Kovačevićem, stoji iza najveće kampanje vidljivosti LGBTIQA+ osoba u Hrvatskoj – “I ja sam kao ti – prihvaćam sebe, mijenjam svijet”. Njezin umjetnički pogled, koji je prepoznatljiv kroz njezin rad na društvenim mrežama pod korisničkim imenom @enaspotting, donosi autentičnost ovoj važnoj inicijativi o kojoj smo, ususret ‘Mjesecu ponosa’, naumili saznati baš sve!

U našem nedavnom razgovoru, Ena je podijelila svoje misli o kampanji, očekivanjima i planovima za budućnost, a što nam je sve otkrila pročitajte u nastavku članka!

Možeš li nam detaljnije opisati ideju i motivaciju iza projekta “I ja sam kao ti”?

Ime projekta “I ja sam kao ti” govori jako puno o samoj ideji i poruci – I ja sam kao ti, osoba s emocijama, osjećajima, potrebama… Početkom 2023. godine rodila se kreativna ideja o projektu koji bi trebao normalizirati, progovarati i educirati, ali znala sam da ne mogu baš sve sama. U pomoć sam zvala svog dobrog prijatelja Duju Kovačevića koji mi je pomogao sa svim realizacijama, dao veliki dio sebe u cijeli ovaj projekt i bio mi velika podrška od samog početka.

Prvobitna ideja projekta je educirati publiku i širiti vrijednosti jedne zajednice. Educirati publiku o LGBTIQA+ zajednici, o potrebi za prihvaćanjem, razumijevanjem i borbom. Pokazati publici da LGBTIQA+ osobe imaju iste vrijednosti, iste potrebe za prihvaćanjem i ljubavi, pa čak i iste uprave im šalju račune – apsolutno smo svi jednaki.

Na koji način se nadaš da će ovaj projekt utjecati na društvenu percepciju i prihvaćanje LGBTQ+ zajednice?

Zajednica koja je najviše prihvatila sve moje radove i borbe je moja mala Instagram zajednica, podržali su svaki moj izlet i pokušaj, ali i svaki moj naporni rad. To očekujem i ove godine, ali isto tako očekujem i podršku samim modelima, jer ONI su glavni likove cijele ove priče. A Duje i ja smo tu da im pomognemo poslati te hrabre poruke, da im damo podršku kakvu zaslužuju i da se njihove riječi što glasnije čuju.

Smatram da današnje društvo polako prihvaća, osjetim nekakvu promjenu… malu doduše. Ali svaki pomak je potreban pomak, a dio tog pomaka je zasigurno i ovaj projekt. Društvo postaje tolerantnije, a pojedince koji prosipaju mržnju je lako ušutkati – na njih se nećemo ni obazirati.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočili tijekom realizacije ovog projekta?

Gdje da krenem, a da ne ispadne kao da se previše žalim?! Šalim se, naravno. Ovaj projekt je nešto najljepše što mi se dogodilo na mom fotografskom putovanju. Prije par godina sam spontano i polusvjesno odlučila baciti se u aktivističku fotografiju i ovaj projekt je definitivno donio najviše hrabrosti, najviše reakcija, najviše očekivanja.

A što se tiče samih izazova.. hmm.. ljudi? Rad s ljudima je uvijek malo teža vrsta rada, pa čak i ako voliš raditi ono čime se baviš. Za vrijeme realizacije ovog projekta upoznala sam puno različitih ljudi, od ljudi koji su spremni imati shooting u dva sata u noći do onih koji se ne javljaju na mobitel danima, ali sve je to dio avanture.

Možeš li podijeliti neku osobnu anegdotu ili doživljaj vezan uz rad na projektu koji vas je posebno inspirirao?

Bilo je puno suza. Baš puno. Često zaboravim da fotografiram ljude s posebnim životnim pričama, pa me uspiju iznenaditi, čak i rasplakati. Osobe koje su nam pričale svoje priče su definitivno osobe s najviše hrabrosti, a zbog toga ih jednostavno obožavam. A Duje i ja očito imamo ogromne sreće pa u projekte uvijek ubacimo prekrasne osobe s kojima se osjećaš kao da se poznajete od osnovnoškolskih dana, sve su komunikativne i pune empatije.

Priča koja me posebno inspirirala je priča naše najdivnije Marte! Marta je 19-godišnja djevojka koja ima najveću podršku svoje obitelji, prekrasan krug prijatelja, divnu dušu i najveće srce. Otvorila je naše prvo izdanje projekta “I ja sam kao ti”, kao i ovogodišnje izdanje, a sigurna sam da će otvarati i mnoga druga izdanja ovog projekta u budućnosti.

Kako je suradnja s udrugom Dugine obitelji doprinijela projektu?

Obzirom da podosta velike cijene studia za fotografiranje u Zagrebu, morali smo tražiti pomoć na sve strane. Pomoć je vrlo brzo doletjela, Daniel Martinović iz Duginih obitelji nas je dočekao raširenih ruku i otvorenih vrata udruge i bio spreman pomoći nam na svim frontama. I na tome mu ogromno HVALA! Naša suradnja tu ne završava – Dugine obitelji su nas jako puno savjetovale, što poslovno tako i kreativno, dale nam ogromnu podršku, povezale nas sa nama korisnim osobama, ustupile prostor… Još jedno veliko HVALA našim Duginim obiteljima!

Kakve povratne informacije očekujete od publike?

Od publike očekujem isto što i prošle godine – podršku, ljubav i angažiranje na društvenim mrežama. Duje i ja smo im na raspolaganju 24/7, objave su krenule, idemooo!

Kakve su vaše dugoročne vizije i planovi za budućnost projekta “I ja sam kao ti”?

Što se tiče dugoročnih planove za ovaj projekt, postoji više opcija, ali jedna od njih je sigurna – nastaviti. Nastaviti širiti poruke, upoznavati publiku s hrabrim osobama koje će pričati svoje priče i iskustva, dijeliti poruke podrške, boriti se za sva prava LGBTIQA+ zajednice i širiti ovaj projekt na sve nama moguće načine. Pripremamo puno novih stvari, učimo i gradimo nova poznanstva i iskustva, sigurna sam da je ovo sve samo početak jedne lijepe i glasne priče.

“I ja sam kao ti – prihvaćam sebe, mijenjam svijet” najveća je digitalna kampanja promicanja vidljivosti LGBTIQA+ osoba. Iza projekta stoje fotografkinja Ena Dragičević (@enaspotting) i content kreator Duje Kovačević (@dujekovacevic), a partner je udruga Dugine obitelji.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE