Između Dalmacije i Kvarnera smjestio se otok kojeg zovu kraljem pješčanih plaža

Hrvatska ima jednu od najrazvedenijih obala na svijetu i nevjerojatan broj otoka pa otkrivanje svih malih skrivenih destinacija možete pretvoriti u cjeloživotni hobi. Na našem ljetnom radaru mirnih otoka i netaknutih oaza za uživanje našao se i Olib. Ovaj otok osvaja mirom, tišinom, divljinom i nekim od najljepših pješčanih plaža na cijeloj obali.

Ako ste ljubitelj manjih otočkih destinacija i iskonskog doživljaja, općenito savjetujemo da istražite otoke zadarskog arhipelaga. Mnogo ih je, a svaki je poseban na svoj način. Olib je najveći otok koji pripada skupini takozvanih silbanskih otoka, koju još čini Silba kao najnaseljeniji otok i Premuda o kojem smo ranije pisali. Iako je najveći u ovoj skupini otoka, površina mu je nešto manja od 30 kilometara kvadratnih pa ga u cijelosti možete obići biciklom.

Olib ima zanimljiv geografski položaj na granici Kvarnera i Dalmacije koji mu daje posebnost. S jedne strane pogled puca na obližnji Pag i veličanstveni Velebit, dok s jugozapadne pogled puca prema otvorenom moru, a prema mnogi upravo na toj strani možete doživjeti neke od najljepših zalazaka sunca uopće.

Jedino naseljeno mjesto na otoku je Olib koji se nalazi na južnoj strani otoka, dok se na sjevernoj strani nalaze neke od najljepših pješčanih plaža na cijelom Jadranu. Uvjerljivo najpoznatija je pješčana uvala Slatinica, čiju bijelu pješčanu obalu omeđuje nisko raslinje. S obzirom na to da se ova uvala nalazi na gotovo nenaseljenoj strani otoka ovdje vas neće zateći klasične ljetne gužve. A taj osjećaj da ste daleko od svega prisutan je na cijelom otoku pa je ova destinacija idealna za sve ljubitelje mirnog odmora ispunjenog istraživanjem i uživanjem u prirodi.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE