Možda imate visoki krvni tlak, možda ste srčani bolesnik, možda trebate paziti na bubrege, možda vaš organizam zadržava tekućinu, a možda ste jednostavno odlučili smanjiti unos soli jer je to vaša novogodišnja odluka.
Sol je ključan začin: Pojačava slatkoću, umiruje gorčinu, poboljšava teksturu, djeluje kao konzervans – i mnogo toga. No, previše soli može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, uglavnom jer povećava rizik od visokog tlaka (hipertenzije), što uzrokuje bolesti srca i moždani udar, te može dovesti do oštećenja bubrega, mozga i očiju. I upravo zato, liječnici i stručnjaci često upozoravaju na to da unos soli ne bude pretjeran.
Smanjenje unosa soli može povoljno utjecati na zdravlje smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara. Ograničavanje soli također može pomoći u održavanju ravnoteže tekućina, smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju općeg kardiovaskularnog zdravlja. Pa ako ste se odlučili krenuti za ovo putovanje evo nekoliko savjeta kako kuhati sa smanjenom količinom soli.
Kuhajte više. Više od 70 posto natrija u našoj prehrani dolazi iz pakirane, prerađene i pripremljene hrane. Zato je ključno da se prehrambena industrija i donositelji politika obvezuju smanjenju soli u tim proizvodima kako bi smanjili našu kolektivnu potrebu za solju. Kuhanje kod kuće i korištenje minimalno prerađenih sastojaka najučinkovitija je stvar koju možete učiniti da biste održali natrij pod kontrolom.
Izgrađujte okus na zdrav način. Umjesto da se oslanjate na sol kao glavni začin, gradite okus zdravo istraživanjem široke i čudesne domene začina, svježeg i sušenog bilja, citrusnog soka i korice, octa, paprike, gljiva, češnjaka, luka, đumbira i drugih sastojaka, a zatim sol koristite štedljivo kako biste sve to povezali. Postoji mnogo odličnih mješavina začina bez soli koje možete posuti po hrani. Ako okusite gotovo jelo i čini vam se malo bez okusa, prije nego što posegnete za solju, probajte prskati limunovim sokom ili dodati malo octa. Često, samo malo kiseline dovoljno je da jelo dobije zanimljivu notu. Nemojte se uhvatiti u mentalitetu “sve ili ništa”: Sol je važna za okus, samo je koristite pametno.
Provjeravajte oznake i kupujte sa smanjenim natrijem. Nema potrebe isključivati prikladne konzervirane, pakirane i smrznute sastojke. Jednostavno se odlučite za one označene kao sa smanjenim natrijem ili bez dodanog soli kad god je to moguće. Uvijek možete dodati sol i/ili druge začine prema vlastitom ukusu, ali tako imate kontrolu nad količinom. Sadržaj soli može značajno varirati unutar iste kategorije hrane, a mnogi proizvodi koji ne izgledaju slano, poput kruha, svježeg sira i gotovih žitarica za doručak, mogu biti iznenađujuće bogati natrijem
Uključite slane začine. Mnogi ukusni sastojci poput senfa, misa, sojinog umaka, Worcestershire umaka, riblje umake, ljutih umaka, maslinovog ulja, kapara i mnogih sireva prirodno su slani. Kada ih koristim, smatram ih vrstama soli, dodajući ih jelima prije nego što posegnem za solju.
Preobrazite svoje pupoljke. Što više soli pojedete, to vam više treba da osjetite slanost hrane. Zato smo se navikli na višak soli kako bismo jelu dali dobar okus. Potrebno je nekoliko mjeseci da se prilagode, ali na kraju hrana s manje natrija počinje imati dovoljno slan okus.
Ako ste počeli razmišljati o soli, dobro. To je bio plan. Ali nema potrebe opsesivno razmišljati o tome. Umjesto toga, prakticirajte ove strategije dok ne postanu navika. Tijekom vremena, konzumirat ćete manje soli – a da uopće ne razmišljate o tome.
Foto: Pexels