Još tri dana možete podnijeti zahtjev za glasovanje izvan mjesta prebivališta!

Od europskih izbora dijeli nas još manje od dva tjedna, a važna je informacija kako još tri dana možete podnijeti zahtjeve za različite vrste registracija i potvrda za glasovanje. Naime, kako je priopćilo Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, srijeda 29. svibnja označava krajnji rok za registraciju za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Ako želite glasovati izvan svog mjesta prebivališta, ali unutar Hrvatske, potrebno je podnijeti zahtjev za privremeni upis. Postupak je u ovom slučaju isti kao i kod nedavnih parlamentarnih izbora – zahtjev možete podnijeti putem sustava e-Građani ili u bilokojoj općini ili matičnom uredu, neovisno o mjestu prebivališta i mjestu na kojem će se nalaziti na dan izbora.

Za sve one koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora za Europski parlament (9. lipnja) borave u inozemstvu, tu je zahtjev za prethodnu registraciju, koji je moguće podnijeti u diplomatskim misijama ili konzularnim uredima Republike Hrvatske, kao i u nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu. Aktivna registracija je predviđena za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali žele glasovati. Birači s osobnim iskaznicama koje sadrže inozemnu adresu automatski se registriraju. Ako žele glasovati na području druge diplomatske misije ili u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Žuta potvrda omogućuje biračima glasovanje na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu bez navođenja mjesta boravka na dan izbora. Potvrdu izdaje nadležno upravno tijelo kod kojeg su upisani u registar birača. Zahtjevi se mogu podnijeti nadležnim upravnim tijelima županija ili Grada Zagreba osobno ili putem sustava e-Građani. Popis nadležnih upravnih tijela dostupan je na njihovim mrežnim stranicama. Svoje podatke upisane u registar birača možete pronaći na poveznici.

Foto: Pexels, Unsplash

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE