Nakon obiteljskog blagdanskog ručka, ostatak purice završi u hladnjaku, čekajući bolje dane. Iako najčešće završi samo podgrijana u mikrovalnoj ili pećnici, to uopće ne mora biti tako dosadno. Donosimo vam nekoliko kreativnih i naravno jednostavnih – jer svi smo umorni nakon blagdana – recepata s kojima će vaša purica dobiti novi sjaj.
Ovih nekoliko jednostavnih jela zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, a istovremeno kamuflirati činjenicu da se ista namirnica jede već par dana.
Rižoto s puretinom
Sastojci:
Preostala purica (izrezana na sitne komade)
1 šalica riže
1 luk (sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka (usitnjena)
2 šalice pilećeg temeljca
Sol, papar, peršin
Priprema: U velikoj tavi zagrijte malo ulja i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte preostalu puricu i kratko je popržite. Dodajte rižu i promiješajte da se obloži uljem. Postupno dodajte pileći temeljac, miješajući dok riža ne upije tekućinu. Kuhajte dok riža ne postane mekana, a zatim začinite solju, paprom i svježim peršinom.
Kremasta juha s puretinom i povrćem
Sastojci:
2 šalice preostale purice (izrezane na manje komade)
1 luk (sitno nasjeckan)
2 mrkve (narezane na kolutove)
2 krumpira (oguljena i narezana na kocke)
1 šalica cvjetače (narezane na male cvjetiće)
4 šalice pilećeg temeljca
1 šalica vrhnja za kuhanje
Maslac
Sol, papar, majčina dušica
Priprema: Na srednje jakoj vatri, u velikoj loncu, rastopite malo maslaca i dodajte nasjeckani luk. Dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte preostalu puricu u lonac i kratko je popržite kako bi se okusi proželi. Ubacite mrkvu, krumpir i cvjetaču u lonac. Nastavite dinstati nekoliko minuta. Ulijte pileći temeljac u lonac, povećajte temperaturu i pustite da juha zavrije. Smanjite temperaturu i pustite da juha lagano kuha dok povrće ne omekša. U blenderu ili s električnim mikserom, izmiksajte juhu dok ne postane kremasta. Vratite juhu natrag u lonac, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom prema vlastitom ukusu. Poslužite juhu toplu, ukrašenu s malo svježeg peršina ili krutona.
Sendvič s puretinom i rukolom
Sastojci:
Kriške kruha po izboru
Preostala purica (izrezana na tanke trake)
Svježa rukola
Majoneza
Senf
Priprema: Raširite majonezu i senf na kriške kruha. Na jednu stranu stavite trakice preostale purice.
Dodajte svježu rukolu na vrh i pokrijte drugom kriškom kruha. Pržite sendvič u toplom tavu dok ne postane hrskav.
Pita s puretinom
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
Preostala purica (izrezana na male komade)
1 luk (sitno nasjeckan)
200 ml vrhnja za kuhanje
Sol, papar, origano
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U tavi popržite luk dok ne postane staklast. Dodajte preostalu puricu i pržite nekoliko minuta. Ulijte vrhnje i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Razvaljajte lisnato tijesto na plehu, rasporedite smjesu preko njega i pecite dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
Foto: Pexels