Božić je pred vratima, a domovi već danima mirišu na cimet, vaniliju i svježe pečene kolače. Među svim klasičnim blagdanskim poslasticama, kultne šubare izdvajaju se svojom neodoljivom kombinacijom nježnog biskvita, bogate kreme i mirisnog kokosa. Ovaj tradicionalni kolač, poznat i kao ruska kapa, savršen je izbor za sve koji žele na blagdanskom stolu spojiti eleganciju i toplinu domaćih recepata.
Priprema šubara nije samo obično pečenje kolača, već pravi mali ritual koji može biti zabavna grupa aktivnost koja će u budućim godinama buditi nostalgiju i okupljati obitelj za stolom.
U nastavku vam donosimo recept koji će osigurati da vaše šubare budu savršene svaki put.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 120 g brašna
- 10 g kakaa
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 250 g maslaca
Ostalo:
- 200 g kokosovog brašna
- 200 ml čokolade za kuhanje (otopljene)
Priprema:
- Biskvit: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer. Dodajte žumanjke i lagano umiješajte. Prosijte brašno i kakao te ih pažljivo umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
- Krema: Pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer s malo mlijeka kako biste dobili glatku smjesu. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, zatim dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ohladite kremu, a zatim umiješajte omekšali maslac i miksajte dok ne postane glatka.
- Slaganje: Iz ohlađenog biskvita čašom izrežite krugove. Svaki krug prerežite vodoravno na pola, premažite kremom i spojite. Vanjske strane također premažite kremom, uvaljajte u kokosovo brašno, a vrhove umočite u otopljenu čokoladu.
- Hlađenje: Gotove šubare stavite u hladnjak na nekoliko sati prije posluživanja.
U slast!