Lazanje su jedno od najpopularnijih talijanskih jela s kojim možete eksperimentirati prema vlastitom ukusu. Međutim visokokalorična hrana i visoke temperature nikako ne idu ruku pod ruku pa nam je pažnju privukao ovaj zdravi recept za lazanje koje umjesto kora imaju – tikvice.
Recept smo pronašli na Instagram profilu hungry.happens, a autorica ove neodoljive kombinacije tikvica, špinata, gljiva i mozzarelle tvrdi da su bolje nego klasična verzija s tjesteninom. U nastavku vam donosimo cijeli postupak pripreme ove lagane ljetne alternative klasičnim lazanjama.
Sastojci:
2 srednje tikvice
2 žlice maslinovog ulja
2 mlada luka, narezana na kockice
230 g mladog špinata
sol i papar po ukusu
283,5 g gljiva, narezanih na ploške
češnjak u prahu, luk u prahu po ukusu
230 g naribane mozzarelle
54 g krušnih mrvica (ili bademovog brašna)
33 g ribanog parmezana
dvije trećine žličice začina od talijanskog bilja
pola žličice luka u prahu, češnjak u prahu, paprika, sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 ̊C. Kalup za kruh 23 × 13 cm obložite papirom za pečenje. Dno kalupa lagano nakapajte maslinovim uljem. Tikvicu ogulite pa narežite na tanke komade po dužini.
U dubokoj tavi zagrijte žličicu maslinovog ulja i pirjajte mladi luk 2 minute na srednjoj vatri. Dodajte mladi špinat, posolite i popaprite po ukusu. Pirjajte dok gotovo potpuno ne uvene. U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i gljive. Začinite češnjakom u prahu, lukom u prahu, soli i paprom po ukusu. Prepržite ih 3-4 minute.
Pomiješajte krušne mrvice, parmezan, mješavinu talijanskog bilja, papriku, češnjak u prahu, luk u prahu i sol. Pospite 2 žlice ove smjese na dno kalupa koji ste pripremili. Uvaljajte svaku plošku tikvice s prednje i stražnje strane. Zatim krenite slagati lazanje.
Prvo napravite sloj tikvica, 4-5 ploški, s tim da se komadi preklapaju. Zatim ravnomjerno dodajte polovicu špinata pa gljiva i završite s naribanom mozzarellom. Ponovite još jednom i dlanom nježno utisnite lazanje prema dolje. Zadnji sloj završite tikvicama, mozzarellom i preostalom smjesom krušnih mrvica. Lagano prelijte maslinovim uljem i pecite 30 minuta. Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta prije vađenja i rezanja.
Foto: Instagram