Lekcija naših baka i djedova o demokraciji: Ne uzimajte je zdravo za gotovo

Sukob generacija, generacijski jaz, kako god nazivali taj fenomen, on je stvaran i često izaziva nerazumijevanje kod obiju generacija koje se nađu u situaciji. Međutim, dijalog među generacijama je važan jer tijekom života svi nailazimo na slične izazove, a bolje odluke donose se uvijek na temelju iskustva, čak i ako ono nije naše.

U kontekstu izlaska na izbore, u Hrvatskoj prednjači starija populacija, upravo zbog toga važno je dodatno motivirati mlade da i oni sudjeluju u očuvanju demokracije. Na tom tragu kreirana ja i ovogodišnja kampanja Europskog parlamenta. ”Use your vote. Or others will decide for you. European elections, 6-9 June 2024.” naziv je videa koji na dirljiv i znakovit način govori upravo o stvarima koje možemo naučiti od naših starijih sugrađana.

Povijest Europe obilježena je turbulentnim događanjima, a sličnim situacijama svjedočimo i danas. Takve stvari ne moraju se nužno odnositi na ratove, već na očuvanje sustava vrijednosti i tolerancije. U videu koji možete pronaći ispod, stariji građani Europe poslali su poruku svojim unucima i svima nama.

”Nikad nemojte uzimati demokraciju zdravo za gotovo”

Glasovanje je temelj demokracije, a s obzirom na to koliko je život dobrom dijelu građana Europe postao jednostavan, čini se da to ponekad zaboravljamo. Jedan o sugovornika u videu je to jednostavno sažeo ”Nikad ne uzimajte demokraciju zdravo za gotovo. Trebate ju uvijek podupirati i štititi.

Iako nam se može činiti da nema razlike u tome jesmo li sudjelovali u izborima ili ne, naše pravo nastalo je na temelju borbe nekih prijašnjih generacija. Možemo reći da upravo njima dugujemo to odgovorno iskoristimo svoju glasačku privilegiju i nastavimo stvarati bolju budućnost za one koji dolaze nakon nas. Kao što je jedna od sugovornica zaključila, ”Živite demokraciju”.

Foto: Youtube

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE