Lucina Spiza podijelila je s nama recept za najmekše i najukusnije buhtle koje ćete ikad probati!

Teško je nadmašiti onaj olfaktivni osjećaj koji se širi kućom dok u pećnici rumene svježe buhtle. Taj poznati miris budi nostalgiju, vraća nas u djetinjstvo i podsjeća na dane kada su se mekane, mirisne slastice znale spremati bez posebnog povoda, odnosno dovoljno je samo da bi svi za stolom uživali. Buhtle su, bez sumnje, klasik kojeg se ne možemo zasititi, a upravo sada, kada su dani sve kraći i tražimo male doze utjehe u hrani, pravo je vrijeme da ih ponovno uvrstimo na svoj popis omiljenih deserata.

Ovog puta recept za najmekše buhtle s nama je podijelila Luce Šipić, autorica popularnog gastro Instagram profila @lucinaspiza, poznata po toplim, domaćim receptima koji odišu jednostavnošću i ljubavlju prema hrani. Njezine buhtle osvojile su društvene mreže ne samo zbog raskošnog izgleda i zlatne boje, već i zbog nevjerojatno meke, gotovo brioche teksture koja se topi u ustima. Luce nam je otkrila male trikove koji čine razliku, od pripreme tzv. “startera” od mlijeka i brašna do pažljivog miksanja tijesta, a rezultat su buhtle koje ostaju mekane i nakon nekoliko dana (ako ih ne pojedete brzo). U nastavku donosimo cijeli Lucin recept koji vrijedi spremiti i isprobati već ovog vikenda.

Sastojci:

(svi sastojci neka budu sobne temperature)

  • 35 g glatkog brašna (idealno za dizana tijesta, no može i obično)
  • 170 ml mlijeka (barem 2% mliječne masti)

Zatim dodajte:

  • još 170 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
  • 3 jaja srednje veličine (ako su velika, stavite 2 cijela + 1 žumanjak)
  • 1 žličica soli
  • 500 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 20 ml ulja (1 puna žlica)

Priprema:

  1. U lončić ulijte 170 ml mlijeka i dodajte 35 g brašna. Kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok ne dobijete gustu smjesu poput kreme.
  2. Smjesu prebacite u zdjelu miksera (ne mora se potpuno ohladiti). Dodajte preostalih 170 ml mlijeka, šećer i vanilin šećer, promiješajte i provjerite da je smjesa mlaka.
  3. Dodajte kvasac, ostavite ga 10 minuta da se aktivira, zatim ubacite jaja, brašno i sol.
  4. Miksajte s kukom za tijesto oko 5 minuta, a zatim dodajte mekani maslac narezan na komadiće i ulje. Nastavite miksati 20 minuta na srednje jakoj brzini – tijesto treba biti mekano i lagano ljepljivo (poput briochea).
  5. Mokrom rukom nekoliko puta preklopite tijesto u zdjeli, pokrijte ga krpom i ostavite 1 sat na toplom da se digne.
  6. Nakon dizanja, tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, izvaljajte i podijelite na 12–15 komada.
  7. Svaki komad napunite nadjevom po želji (džem, čoko namaz, orasi…) i oblikujte kuglice.
  8. Posložite buhtle u kalup jednu do druge, pokrijte i ostavite još sat vremena da ponovno narastu.
  9. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Po želji ih premažite žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka za sjaj.
  10. Pecite 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  11. Tople buhtle obilno pospite šećerom u prahu i pokrijte krpom 15 minuta da se prohlade.

Lucin poseban savjet:

Buhtle čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Tako će i drugog ili trećeg dana biti jednako mekane, osobito ako ih kratko podgrijete da se maslac ponovno opusti.

Domaći čokoladni namaz by Luce:

Za savršeno punjenje Luce priprema svoj domaći čokoladni namaz kojeg radi tako da otopite 200 g tamne čokolade s 100 ml vrhnja za šlag, dodate žlicu namaza od lješnjaka, prstohvat soli i 30 g maslaca. Ohladite nekoliko sati u hladnjaku da se stisne. Alternativno, možete napraviti klasični ganache u omjeru 2:1 (čokolada:vrhnje) za kremasto, gusto i savršeno punjenje buhtli.

Foto: Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE