‘Mango sticky rice’: Savršen ljetni desert koji će uspjeti i najvećim antitalentima za kuhinje!

Ljubitelji azijske kuhinje zasigurno su već probali, ili barem čuli, za slavni tajlandski desert – mango sticky rice, ili u prijevodu – ljepljiva mango riža. Iako možda ne zvuči preukusno, ovaj divan recept savršeno dočarava srž ljeta, a ako ga već niste probali, pravo je vrijeme da ga uvrstite u svoj ljetni meni, barem na jedan dan!
Sa svojim osvježavajućim okusima i živim bojama, mango sticky rice savršena je poslastica za vruće ljetne dane. Ovaj desert kombinira prirodnu slatkoću zrelog manga s kremastim bogatstvom ljepljive riže prožete kokosom. Kombinacija ovih egzotičnih okusa i tekstura stvara prekrasan balans okusa koji će oduševiti vaše okusne pupoljke, a sigurni smo da će oduševiti i sve vaše ukućane, ili pak goste, koji će uživati u ovom tropskom desertu. U nastavku potražite jednostavan recept koji ćete s lakoćom napraviti kod kuće!
 
Sastojci:
200 grama ljepljive riže (Glutinous riža)
240 ml kokosovog mlijeka
100 grama bijelog šećera
1/4 žličice soli
2 zrela manga, oguljena i narezana
Tostirane sjemenke sezama (po želji), za ukras
Upute:
Isperite rižu hladnom vodom dok voda ne postane bistra, a zatim je potopite u vodi na sat vremena. Nakon namakanja, ocijedite rižu i prebacite je u posudu za kuhanje na pari obloženu gazom ili krpom. Kuhajte rižu na srednjoj vatri oko 20-25 minuta, sve dok ne postane mekana i lagano prozirna.
 
Dok se riža kuha na pari, pripremite umak od kokosa. U loncu pomiješajte kokosovo mlijeko, šećer i sol. Smjesu zagrijavajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Nakon što je ljepljiva riža kuhana, prebacite je u zdjelu za miješanje. Preko riže prelijte polovinu pripremljenog umaka od kokosa i nježno promiješajte te pustite da riža upije umak.
 
Za posluživanje stavite obilnu porciju ljepljive riže s kokosom na tanjur ili u zdjelu. Uz rižu posložite kriške zrelog manga. Preostalim umakom od kokosa prelijte mango i rižu, a po želji, po vrhu pospite malo prženih sjemenki sezama za dodatnu teksturu i orašasti okus. Poslužite ovaj savršeni ljetni desert dok je riža još topla, i uživajte u ovoj neodoljivoj kombinaciji slatkog manga, kremaste riže i mirisnog kokosa!

Foto: Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE