Mediteranski ‘sushi’ s pršutom i burratom: Viralni hit koji svi obožavaju!

Sushi danas dolazi u više oblika nego ikad prije: od klasičnih japanskih rolica, preko voćnih verzija, pa sve do raznih kreativnih fuzija koje osvajaju društvene mreže. No, za one koji nisu ljubitelji sirove ribe ili jednostavno žele nešto novo i domaće, tu je savršena alternativa: viralni “talijanski” sushi koji ćete napraviti na mnogo lakši način od klasične, japanske varijante.

Riječ je o savršenoj, mediteranskoj kombinaciji pršuta, mozzarelle, pesta i aceta balsamica koja vizualno izgleda zaista atraktivno, a ujedno je i nevjerojatno ukusna. Ova varijanta sushija savršeno spaja klasične okuse koje svi volimo s modernim načinom serviranja, a dovoljno je jednostavna da je na brzinu složite za vaše goste, pripremite za brunch s prijateljicama ili čak kao laganu večeru. A uz prave sastojke, možete je bez problema proglasiti i domaćom verzijom – dalmatinskim sushijem. Recept otkrijte u nastavku:

Sastojci (za 4–6 rolica):

8 tankih fetica pršuta
1 kugla mozzarelle ili burrate (ocijedi višak tekućine)
1 žlica pesta genovese
Nekoliko listova rukole ili baby špinata
1–2 žličice aceto balsamico (gusti, kremasti tip ako imaš – tzv. “glazura”)
Par kapi maslinovog ulja
Prstohvat soli i papra

Postupak:

Na radnu površinu raširite prozirnu foliju. Složite 2–3 fete pršuta uzdužno, tako da se lagano preklapaju i tvore podlogu. U sredinu dodajte malo pesta i tanko ga razmažite. Po sredini rasporedite komadiće mozzarelle ili burrate (po mogućnosti narezane na trakice). Dodajte rukolu ili baby špinat za svježinu, a zatim lagano posolite i popaprite. Preko sira nakapajte aceto balsamico – ne previše, tek toliko da se osjeti njegova slatko-kisela nota. Sve čvrsto zarolajte pomoću folije, poput sushi role, i lagano stisnite kako bi zadržala oblik. Roladu stavite u hladnjak na 15–20 minuta da se stisne. Nakon toga narežite je na kolutiće debljine 2–3 cm. Po želji, dodajte još nekoliko kapi aceta po vrhu i nakapajte maslinovim uljem za dodatni sjaj.

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE