Morate probati ‘babine fritule’: Chef Melkior otkrio nam je recept

Došlo je vrijeme krafni, no još jedna slastica od dizanog tijesta nezaobilazan je desert u hladnijim mjesecima. Riječ je o fritulama koje svoj vrhunac dožive u adventskom razdoblju, ali jednako su popularne tijekom cijele zime. Iako se priprema na prvi pogled može činiti komplicirana, u nastavku donosimo poprilično jednostavan recept za savršeno meke fritule.

Recept za slatke fritule s jabukama podijelio je popularni televizijski chef Melkior Bašić. Naziv “babine fritule” jasno daje do znanja da se radi o jednostavnim sastojcima, a rezultat su sočne i meke fritule baš kao što bi ih nečija baka napravila. Sve sastojke i način pripreme možete pronaći u nastavku.

Za pripremu fritula chefa Melkiora treba vam jedna zdjela u koju ćete staviti sljedeće sastojke:

1 čvrsti jogurt
1 jaje
1 vanilin šećer
žlica šećera
prstohvat soli
korica od limuna
korica od naranče
1 jabuka naribana bez kore
malo rakije (0,01l)
sok od jedne naranče
1 prašak za pecivo (zadnje stavite u posudu)

Sastojke promiješajte s pjenjačom. Normalno je da se naribana jabuka slomi na manje komadiće pa vas to ne mora brinuti. Dodajte oštrog brašna po potrebi (cca 100 g – 150 g, količina ovisi o soku iz naranče i sočnosti jabuke). Također, možete kombinirati oštro i glatko brašno u omjeru 70% oštro:30% glatko).
Savjet chefa Melkiora je da uvijek imate jednu šalicu s uljem sa strane dok pržite fritule. U nju svaki put trebate umočiti žlicu prije nego zagrabite smjesu za fritule.

Fritule pržite u dubokom ulju ugrijanom na cca 175 stupnjeva. Izvadite pržene fritule na papirnati ubrus, pustite da se malo ohlade i pospite šećerom u prahu. Možete ih slobodno posipati kristal šećerom i cimetom, a cimet možete dodati i u smjesu. Pustite mašti na volju i uživajte u najfinijim tradicionalnim slasticama.

Foto: PR, Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE