Izabrali smo top 5: Najljepše vinarije u Istri koje vrijedi posjetiti!

Istra je pravi mali mediteranski raj prepun brežuljaka, drevnih gradova, maslinika i naravno – vinograda. Vinogradarstvo u Istri ima dugu tradiciju koja seže unatrag tisućama godina, a danas je ova prelijepa regija poznata po svojim vrhunskim vinima koja privlače ljubitelje vina iz cijelog svijeta. Topla klima, plodna zemlja i stručno znanje lokalnih vinara čine Istru idealnim mjestom za proizvodnju visokokvalitetnih vina!

A s obzirom na brojnost istarskih vinograda, istarske vinarije danas nude zaista jedinstveno iskustvo koje uključuje obilazak vinograda, degustacije vina i uživanje u lokalnoj gastronomiji. Svaka vinarija ima svoj karakter i šarm, a mnoge su smještene u prekrasnim ruralnim područjima koja pružaju savršenu pozadinu za opuštanje i uživanje u čaši vina. U nastavku smo izdvojili neke od najljepših vinarija koje vrijedi posjetiti u Istri.

Meneghetti

Vinarija Meneghetti, smještena u mjestu Bale, sinonim je za luksuz i vrhunsku kvalitetu. Poznata po svojim elegantnim, suptilnim vinima, Meneghetti nudi nezaboravno iskustvo kroz vođene ture i degustacije. Vinogradi su okruženi maslinicima i prekrasnim krajolikom, a vinarija nudi i smještaj u luksuznim apartmanima te gurmanske obroke restoranu koji ne smijete zaobići!

Kabola

Smještena u Momjanu, vinarija Kabola ističe se svojom tradicijom i jedinstvenim pristupom proizvodnji vina, a posebno je poznata po svom bijelom vinu Malvazija koje odležava u amforama, staroj metodi proizvodnje. Okružena zelenilom i starim kamenim zgradama, Kabola pruža autentično istarsko iskustvo koje na savršen način spaja tradicionalno i moderno.

Kozlović

Vinarija Kozlović, također smještena u Momjanu, jedna je od najpoznatijih i najmodernijih vinarija u Istri. S pogledom na dolinu rijeke Mirne, ova vinarija može se pohvaliti zaista impresivnom arhitekturom i vrhunskim vinima. Posebno se ističu njihova bijela vina Malvazija i muškat momjanski, te crna vina poput terana koja morate kušati.

Dvorac Belaj

Dvorac Belaj, smješten u blizini mjesta Cerovlje, oduševljava ljubitelje povijesti, ali i enologije. Riječ je o vinariji smještenom u predivnom baroknom dvorcu iz 16. stoljeća, koja je sa svih strana okružena vinogradima. Belaj nudi širok spektar nevjerojatno ukusnih vina, a posjetitelji mogu uživati i u obilasku dvorca, degustacijama te prekrasnom pogledu na okolne brežuljke.

Cantina

U malom istarskom mjestu Radovani, nadomak zvjezdarnice u Višnjanu, svega 12 kilometara od Poreča, poznata i nagrađivana vinarija Saints Hills, početkom svibnja otvorila je vrata svoje nove vinarije nazvane vrlo jednostavno – Cantina. Ipak, cijela priča oko ovog projekta je sve samo ne obična. Okružena bajkovitim vinogradima i maslinama, usred istarske šume, nova vinarija obitelji Tolj utjelovljenje je idile, gotovo nezamislive u današnje vrijeme, te u konačnici predstavlja ono što bismo danas nazvali ultimativnim luksuzom. Prekrasna priroda, mir, lokalna gastronomija i vrhunsko vino – Cantina ima baš sve što vam je potrebno za idiličan odmor u Istri.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE