Napeto je u Malmöu: Nizozemska je diskvalificirana uoči finala Eurosonga

Ovogodišnji Eurosong će osim po pojedinim sjajnim kandidatima biti i zapamćen po tenzijama izvan pozornice. Jučerašnje probe uoči finala obilježila je vijest o nepojavljivanju nizozemskog natjecatelja Joosta Kleina na pozornici. Ta informacija je uzburkala komentare na društvenim mrežama, a danas je EBU donio konačnu odluku o sudbini jednog od favorita na ovogodišnjem natjecanju.

Podsjećamo da ove godine za najbolju pjesmu može glasati i cijeli svijet. To glasanje je trebalo započeti još sinoć, međutim na stranici esc.vote glasovanje je bilo odgođeno zbog istrage incidenta koji se dogodio između nizozemskog predstavnika i osoblja iz produkcije. EBU je napokon donio odluku i objavio službeno priopćenje s detaljima koje prenosimo nastavku.

Screenshot esc.vote

Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces traje svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem.

Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstva.

Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja.

Veliko finale 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije nastavit će se s 25 pjesama.

EBU je nakon ove odluke otvorio glasanja za ostatak svijeta koje je bilo odgođeno dok je istraga incidenta bila u tijeku. Fanovi iz država koje ne sudjeluju na Eurosongu trbali su imati gotovo 24 sata za glasanje do početka finala u 21 sat. Svoj glas ponovno će moći dati prije izvedbe prve pjesme. U velikom finalu, glasovanje za ostatak svijeta ponovno se otvara neposredno prije izvođenja prve pjesme i ostat će otvoreno do otprilike 25 i 40 minuta nakon što je zadnja pjesma predstavljena.

Foto: Alma-Bengtsson, Sarah Louise Bennett/EBU

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE