Više puta je potvrđeno da je mediteranska prehrana jako zdrava, a k tome i ukusna. Ljeto je pravo vrijeme da što više namirnica specifičnih za ovo podneblje uvrstite na svoj meni. Današnji recept inspiriran je sastojcima koje najčešće vežemo za Grču, a ako već ovog ljeta niste otišli na neki od grčkih otoka, možete pripremiti ovaj brzi ručak i uživati u okusima Mediterana u svom domu.
Punjene paprike jako su popularno jelo tijekom ljetnih mjeseci u cijeloj Hrvatskoj, no ako ste se zasitili klasične i nešto teže verzije ovog jela, predlažemo da iskoristite paprike na malo drugačiji, a jednako ukusan način. Riječ je o punjenim paprikama na grčki način sa sastojcima kao što su feta sir, tikvice, rajčice, masline…U nastavku otkrijte kako napraviti ovu laganiju verziju punjenih paprika.
Sastojci (6 porcija):
6 paprika babura
15 ml maslinovog ulja
500 g pilećih prsa bez kostiju i kože
sušeni origano, sol, svježe mljeveni crni papar
350 ml pilećeg temeljca
240 g kus-kusa
1 manja glavica crvenog luka nasjeckana
1 tikvica, nasjeckana
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
150 g cherry rajčica narezanih na četvrtine
90 g crnih maslina, bez koštice i nasjeckanih
10 g nasjeckanog svježeg kopra
120 g izmrvljenog feta sira
Kriške limuna za posluživanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 C. Odrežite vrh paprika, uklonite sjemenke i poredajte ih uspravno u veliku vatrostalnu posudu.
Zatim u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte piletinu i origano; posolite i popaprite. Pecite povremeno okrećući, dok piletina ne postane zlatnosmeđa. Prebacite na dasku za rezanje i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim sitno nasjeckajte. Dok čekate, pripremite kus-kus uz pomoć pola količine pilećeg temeljca.
Prebacite kus-kus i piletinu u veliku zdjelu, dodajte luk, tikvice, češnjak, rajčice, masline, kopar i pola količine feta sira. Sve promiješajte i po potrebi dodatno začinite.
Smjesom napunite paprike, posipajte preostalim feta sirom u paprike. Preostali temeljca ulijte u posudu za pečenje (kako bi se paprike kuhale na pari) i prekrijte folijom. Pecite paprike dok ne omekšaju i dok se sir ne rastopi, otprilike 40-ak minuta.
Foto: Instagram