Napunite paprike na grčki način i uživajte u brzom ljetnom obroku

Više puta je potvrđeno da je mediteranska prehrana jako zdrava, a k tome i ukusna. Ljeto je pravo vrijeme da što više namirnica specifičnih za ovo podneblje uvrstite na svoj meni. Današnji recept inspiriran je sastojcima koje najčešće vežemo za Grču, a ako već ovog ljeta niste otišli na neki od grčkih otoka, možete pripremiti ovaj brzi ručak i uživati u okusima Mediterana u svom domu.

Punjene paprike jako su popularno jelo tijekom ljetnih mjeseci u cijeloj Hrvatskoj, no ako ste se zasitili klasične i nešto teže verzije ovog jela, predlažemo da iskoristite paprike na malo drugačiji, a jednako ukusan način. Riječ je o punjenim paprikama na grčki način sa sastojcima kao što su feta sir, tikvice, rajčice, masline…U nastavku otkrijte kako napraviti ovu laganiju verziju punjenih paprika.

Sastojci (6 porcija):

6 paprika babura

15 ml maslinovog ulja

500 g pilećih prsa bez kostiju i kože

sušeni origano, sol, svježe mljeveni crni papar

350 ml pilećeg temeljca

240 g kus-kusa

1 manja glavica crvenog luka nasjeckana

1 tikvica, nasjeckana

1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan

150 g cherry rajčica narezanih na četvrtine

90 g crnih maslina, bez koštice i nasjeckanih

10 g nasjeckanog svježeg kopra

120 g izmrvljenog feta sira

Kriške limuna za posluživanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 C. Odrežite vrh paprika, uklonite sjemenke i poredajte ih uspravno u veliku vatrostalnu posudu.

Zatim u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte piletinu i origano; posolite i popaprite. Pecite povremeno okrećući, dok piletina ne postane zlatnosmeđa. Prebacite na dasku za rezanje i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim sitno nasjeckajte. Dok čekate, pripremite kus-kus uz pomoć pola količine pilećeg temeljca.

Prebacite kus-kus i piletinu u veliku zdjelu, dodajte luk, tikvice, češnjak, rajčice, masline, kopar i pola količine feta sira. Sve promiješajte i po potrebi dodatno začinite.

Smjesom napunite paprike, posipajte preostalim feta sirom u paprike. Preostali temeljca ulijte u posudu za pečenje (kako bi se paprike kuhale na pari) i prekrijte folijom. Pecite paprike dok ne omekšaju i dok se sir ne rastopi, otprilike 40-ak minuta.

Foto: Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE