Skandinavski maksimalizam je stvoren za ljubitelje jednostavnosti s pomakom

Skandinavski stil mnogi često povezuju s gotovo minimalističkim stilom uređenja. Međutim, esencijalizam je atribut koji bismo vjerojatnije pripisali ovoj filozofiji uređenja. Skandinavci njeguju praktičnost, prirodne materijale i boje te stav da se prema stvarima trebamo odnositi s puno promišljanja i svrhe. Za njih je njihov dom najintimniji mogući prostor u kojem njeguju dobar izgled, ali i dobar ‘mindset’.

Kao što smo rekli, skandinavski stil nikako ne podrazumijeva minimalizam, a Skandinavci imaju i nekoliko ideja kako unijeti maksimalističke detalje u prostor. Klasični skandinavski stil, čak i hygge donekle podrazumijeva mnogo tradicionalnih elemenata, za početak odabir materijala diktira cijeli izgled tako uređenih prostora. Također, ovaj dio svijeta njeguje svoj folklorni identitet i upravo tu se otvara prostor za eklektičnim spojem modernog, jednostavnog i šarenog.

Švedska riječ ‘lagom’, kaže dizajnerica Liza Laserow za House&Gardens, odražava nešto vrlo važno o švedskom dizajnu. To znači “ne previše, ne premalo, taman”. U toj rečenici su sažeti razlozi zašto je skandinavski dizajn toliko privlačan. Prozračan je, jednostavan i udoban, i lako ga je rekreirati bez obzira na budžet kojim raspolažete. No, postoji i druga strana dizajnerskog nasljeđa ovog dijela svijeta, ona koja se uklapa u maksimalističku estetiku, a sad je jako aktualna.

Najjednostavniji način da postignete skandinavski maksimalizam je da zadržite čistu, jednostavnu i prirodnu bazu prostora, ali ključno je poigrati se uzorcima u svim oblicima. Namještaj, zidne tapete, zavjese i drugi tekstil u prostoru omogućit će stvaranje neopterećeno eklektičnog prostora koji je i dalje funkcionalan, ali zanimljiv.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE