Iako su blagdani vrijeme kada eksperimentiramo sa spremanjem slastica, klasici uvijek ostaju klasici. Tako se na našem blagdanskom popisu kolača baš uvijek nađu cimet rolice. Postoje razni recepti i načini kako ih prilagoditi vlastitom ukusu zbog, no jedna verzija je stvorena za ljubitelje čokolade. Riječ je o čokoladnim cimet rolicama, a u nastavku vam donosimo recept.
Zamislite finu aromu cimeta u kombinaciji s preljevom od Nutelle i sve to u finom i mekom čokoladnom tijestu. Upravo takav recept pronašli smo na Instagram profilu @break.orbake. Popis sastojaka i detaljni koraci za spremanje ovog neodoljivog deserta za hladne zimske večeri slijedi u nastavku.
Tijesto:
410 ml mlijeka
90 g maslaca
690 g brašna
60 g kakao praha
22 g suhog kvasca
150 g šećera
Nadjev:
65 g svijetlo smeđeg šećera
50 g maslaca
1 žlica mljevenog cimeta
Glazura:
30 g šećera u prahu
2 žlice Nutelle – otopljene
1 žličica ekstrakta vanilije
80 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Zagrijte mlijeko i pustite da se maslac otopi u njemu. U međuvremenu pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli.
Mlijeko i maslac ulijte u suhe sastojke i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Mijesite ga na pobrašnjenoj površini 5 minuta, zatim stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu i ostavite da odstoji najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u obliku pravokutnika. Premažite tijesto maslacem sve do rubova.
Pomiješajte šećer i mljeveni cimet pa ravnomjerno pospite po tijestu. Zatim tijesto srolajte po dužoj strani pravokutnika.
Izrežite rolice jednake debljine, možete koristiti i konac. Stavite ih u tepsiju i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostavite razmak između njih kako bi mogle rasti.
Nakon što se dignu, pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30-35 minuta dok ne porumene odozgo.
Dok se rolice malo ohlade, umiješajte sastojke za glazuru tek toliko da se sjedine. Glazuru rasporedite po rolicama i poslužite.
Foto: Instagram