Medenjaci su pravi simbol blagdanskog duha, a miris koji se širi iz pećnice dok se peku jedan je od onih nezaboravnih trenutaka koji čine Božić posebnim. Bilo da ih pečete za obiteljsko okupljanje, poklanjate ih dragim osobama ili jednostavno uživate u svakom zalogaju, meki medenjaci su uvijek pun pogodak.
Iako mnogi medenjaci mogu biti tvrdi i suhi, pronašli smo recept jamči da ćete dobiti mekane i sočne kolačiće koji će oduševiti sve. Hlađenje tijesta je ključno, jer omogućuje da okusi prožmu u svaki zalogaj, dok pečenje na pravoj temperaturi čuva njihovu vlagu. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, vaši medenjaci će biti uvijek savršeno mekani, mirisni i idealni za uživanje u hladnim zimskim danima. Recept otkrijte u nastavku:
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- Prstohvat soli
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 120 g meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, klinčić i sol. U drugoj zdjeli mikserom izradite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jaje, med i ekstrakt vanilije te dobro izmiješajte. Postupno dodajte suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći. Hlađenje je ključno za postizanje mekoće medenjaka.
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm. Kalupima izrežite željene oblike i posložite ih na pripremljeni lim, te pripazite na razmak između svakog medenjaka. Pecite 8-10 minuta, i pazite da ostanu svijetli i mekani na dodir.
Ostavite medenjake da se hlade na limu nekoliko minuta, a zatim ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade. Po želji ih možete ukrasiti glazurom ili šećerom u prahu. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi; medenjaci će s vremenom postati još mekši.
Savjeti za savršeno mekane medenjake:
- Hlađenje tijesta: Ne preskačite ovaj korak; hlađenje omogućuje da se okusi prožmu i tijesto postane čvršće, što olakšava oblikovanje.
- Debljina tijesta: Pazite da tijesto razvaljate na ujednačenu debljinu kako bi se medenjaci ravnomjerno ispekli.
- Vrijeme pečenja: Nemojte ih prepeći; medenjaci trebaju ostati svijetli i mekani na dodir nakon pečenja.
- Čuvanje: Pohranite ih u zatvorenoj posudi s komadićem jabuke ili kriškom kruha kako bi zadržali vlagu i ostali mekani.