Ova IKEINA komoda izgleda poput dizajnerskog komada namještaja

Osim što je IKEA jedan od najvećih svjetskih brendova koji nudi pristupačan namještaj i detalje za uređenje doma, ima izgrađenu dizajnersku tradiciju koju su obilježili mnogi skandinavski dizajneri. Vintage modeli IKEA namještaja jako su traženi i uživaju poseban status među ljubiteljima uređenje interijera. Zato se u ponudi brenda uvijek mogu pronaći moderne inačice kultnih dizajnerskih rješenja koja u nekim slučajevima, poput STOCKHOLM komode izgleda bezvremenski i skupocjeno.

Ako malo zagrebete u povijest IKEE za što je odličan izvor IKEA Museum stranica, otkrit ćete da je cijela STOCKHOLM kolekcija imala važnu ulogu za budućnost imidža brenda. U 1980-ima IKEA se suočila sa zanimljivim izazovom: udovoljiti zahtjevu svojih vjernih kupaca za malo buržoazije. Praznina koju se osjetila u segmentu ekskluzivnosti i elegancije komada, rezultirala je osmišljavanjem ranije spomenute kolekcije načinjene od vrhunskih materijala s bezvremenskim dizajnom na umu. STOCKHOLM kolekciju zajednički su osmislili Karin Mobring i Tomas Jelinek, dva dizajnera čije su se različiti stilovi dobro nadopunjavali.

Kolekcija je lansirana 1985. godine, a bila je odgovor na potrebe srednjeg sloja za lijepim i kvalitetno dizajniranim namještajem. STOCKHOLM kolekcija zamišljena je kao hommage najboljem od švedske i srednjoeuropske tradicije namještaja, a trebala je trajati desetljećima. Materijali su pažljivo birani, a dizajna je stavljao naglasak na obrtništvo. Dizajneri su kolekciji pristupili s ‘demokratskom’ filozofijom: napraviti jednostavne i lijepe stvari za što je moguće više ljudi.

Komoda STOCKHOLM koja se trenutačno može pronaći u ponudi brenda odraz je svega toga. Čiste linije bez dodatnih ručkica, bezvremenski dizajn i luksuzna boja orahovog furnira čine ovaj predmet dostojnim pomno dizajniranih prostora. U kolekciji se može pronaći konzola za televizor i set stolića istog izgleda, a jedan od najpopularnijih komada ove kolekcije je zasigurno crno-bijeli tepih od ručno istkane vune koji je dio gotovo svakog ‘instagramičnog’ interijera.

Foto: Instagram, IKEA

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE