U svijetu gastronomije postoji nekoliko klasika koji su se uspjeli ukorijeniti duboko jelovnike i srca ljudi diljem svijeta, a jedan takav je i kruh s češnjakom, prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti i bogatom okusu. Ova delikatesa osvaja svojom aromom i hrskavom teksturom, a tajna ovog jednostavnog specijaliteta leži u savršenoj kombinaciji bazičnih sastojaka koji zajedno stvaraju pravu eksploziju okusa.
Kruh s češnjakom ima duboke korijene u tradicionalnoj kuhinji različitih kultura diljem svijeta. Njegova povijest seže stoljećima unazad, kada su ljudi otkrili moć i okus češnjaka te ga koristili u pripremi raznih jela. U svim svojim varijacijama, od francuskog “pain à l’ail” do italijanskog “pane all’aglio”, ovaj kruh se cijeni baš zbog svoje svestranosti i mogućnosti prilagodbe različitim ukusima i preferencijama. A u eri digitalnih medija, u kojoj su društvene platforme postale epicentar novih gastronomskih trendova, sve više se kulinarskih entuzijasta i amatera okuplja upravo oko ovog jednostavnog recepta, dijeleći svoje verzije za koje tvrde da su uvjerljivo najbolji.
@foodmymuse BEST Garlic Bread ✨ you’ll have to trust me on this. The secret is the crispy garlic, complete elevates the classic by adding texture. Tip: always start by frying the garlic in cold oil so it crisps evenly. Remove the garlic while very pale golden, it will continue crisping up as it cools and it burns easily. Ingredients: * 1 ciabatta loaf (sliced in half). * 6 oz unsalted butter. * 12 cloves garlic (thinly sliced). * Olive oil. * 3 tbsp chives. * 1 lemon (zest). * 1/3 cup parmigiano reggiano (grated and as much as you like for topping). * 2 tbsp white miso paste. * 1 tsp crushed red peppers. * seasoned salt to taste. Directions: 1. Add the garlic to a pan and coat in olive oil. Turn heat up to medium high for 1 min and lower to low heat, let them get to a pale golden color watching them closely. Let them sit on a paper towel. 2. Spoon a bit of that garlic oil onto the ciabatta slices and bake at 350F for 5-7 min. 3. Chop the garlic until desired size. 4. Combine the butter, miso, zest of 1 lemon, garlic, chives, seasoned salt, parm and crushed peppers. Mix well. 5. Divide the butter onto the ciabatta slices and spread. Add lots of parm and cover with foil. 6. Bake at 350F for 10 min. Remove foil and bake another 10 min or until slightly golden. #garlicbread #crispygarlic #garlicbutter #cheesybread #delicious ♬ original sound – Nadia Aidi
No, jedan je recept postao viralan i niže samo pozitivne recenzije tisuća korisnika, pa smo ga i mi sami isprobali. Rezultat – najbolji kruh od češnjaka koji smo dosad kušali, a čiji recept možete pronaći u nastavku članka!
Sastojci:
1 ciabatta kruh (narezan na pola).
170 g nesoljenog maslaca.
12 češnjeva češnjaka (tanko narezanih).
Maslinovo ulje.
3 žlice vlasca.
1 limun (korica).
80 ml parmezana (ribanog, i koliko god želite za posipanje).
2 žlice bijele miso paste.
1 žličica mljevene crvene paprike.
začinjena sol po ukusu.
Upute:
Dodajte češnjak u tavu i premažite maslinovim uljem. Stavite vatru na srednje visoku i ostavite jednu minutu, a zatim smanjite na nisku temperaturu i pustite da dobiju zlatnu boju. Ostavite ih na papirnatom ručniku. Žlicom nanesite malo tog češnjakovog ulja na kriške ciabatte i pecite na 180°C 5-7 minuta.
Nasjeckajte češnjak na željenu veličinu. Pomiješajte maslac, miso pastu, koricu od 1 limuna, češnjak, vlasac, začinjenu sol, parmezan i mljevenu crvenu papriku. Dobro promiješajte. Podijelite maslac na kriške ciabatte, dodajte puno parmezana i prekrijte folijom. Pecite na 180°C 10 minuta. Potom uklonite foliju i pecite još 10 minuta ili dok lagano ne postanu zlatno smeđi. U slast!
Foto: Instagram