[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

‘Pinot pita’: Neobični desert s vinom koji je zaludio društvene mreže!

Zamislite desert koji spaja vašu omiljenu kapljicu vina s okusom tople, domaće pite. Da, dobro ste čuli – pita s vinom je najnoviji hit koji je osvojio TikTok, Instagram, i srce svakog ljubitelja kulinarskih inovacija, a riječ je o slastici koja kombinira bogate okuse vina, začina i voća u nešto što je pomalo ekstravagantno, a sasvim dostupno za pripremu kod kuće.

Kako je ova pita postala viralna? Pa, vino i deserti oduvijek su činili šarmantan par. No, kada su kreativni food blogeri i TikTok entuzijasti počeli spajati voćni nadjev s aromama crvenog ili bijelog vina, rezultat je bio neočekivano ukusan – i naravno, Instagram-friendly! Bogata boja nadjeva, mirisni tragovi vina, cimeta i vanilije, te slatka, prhka kora čine ovu pitu pravim remek djelom koje nećete moći prestati gledati (a ni jesti!). Savršen način za iskoristiti ostatke vina koje se nije popilo na posljednjem druženju! Recept donosimo u nastavku:

Sastojci:

Za tijesto:

320 g višenamjenskog brašna

1 žlica šećera

1/2 žičice soli

225 g maslaca, narezanog na kockice

4–6 žlica vode ili vina (ovisno o teksturi tijesta)

Za nadjev:

375 ml pinot vina po izboru

150 g šećera

2 žlice kukuruznog škroba (razmućenog u 2 žlice vode)

1 šalica svježeg voća (maline, borovnice, višnje)

1 žičica cimeta

5 kockica čokolade

3 žlice kakaa u prahu

1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za premaz:

1 jaje, razmućeno s 1 žlicom mlijeka (po želji)

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i rukama ili vilicom miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postupno dodajte hladnu vodu ili vino dok se tijesto ne počne formirati. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

U srednjoj tavi zagrijte vino i šećer na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte kukuruzni škrob razmućen s vodom i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, 3–5 minuta. Po želji umiješajte voće, čokoladu, kakao, cimet i vaniliju. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Razvaljajte ohlađeno tijesto i obložite njime kalup za pitu. Ulijte pripremljeni nadjev i pokrijte preostalim tijestom (napravite rešetkasti uzorak ili puni pokrov). Premažite razmućenim jajem za zlatnu boju.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C 40–50 minuta, sve dok kora ne postane zlatnosmeđa.Ostavite pitu da se ohladi najmanje 2 sata prije posluživanja. Poslužite uz kuglicu sladoleda ili šlag. U slast!

Foto: cookinrd (IG)

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE