Pitali smo Eciju, Ankicu i Luciju zašto je korištenje glasačkog prava važno

Kao što se do sada mogli primijetiti, BE BOLD GO VOTE kampanja na našem portalu ima cilj motivirati što više vas da iskoristite svoje demokratsko pravo, pravo na glasovanje. Ova godine je ‘superizborna’ godina što znači da su mnogi od vas već odradili izlazak na parlamentarne izbore, a nadamo se da ćete to učiniti i 9. lipnja na europskim izborima. Koliko god vam se može činiti da ta dva događaja nemaju istu težinu, jer lokalni i nacionalni izbori nam se čine mnogo bližima i važnijima, donošenje odluka na razini Europske unije itekako utječe upravo na lokalne i nacionalne politike.

Tri poznate domaće glumice dale su nam nekoliko dobrih razloga zašto bismo trebali izaći na izbore. S obzirom na to da sve vode aktivan privatniživot i imaju jako puno profesionalnog iskustva ukazale su na odgovornost koju svi imamo i prije i nakon izbora. Živimo u demokratskom društvu i naša zadaća je jačati ga, glasovanje je temelj demokracije, ali važno je prije svega biti informiran te nakon svega pratiti što se konkretno događa te kako se naši zajednički ciljevi realiziraju.

Ecija Ojdanić

Glasovanje je temelj demokracije, a mi živimo u demokratskom društvu i zbog toga je jako važno da iskoristimo svoj glas. Mislim da je važno prije svega odgovorno proučiti sve opcije prije nego izaberemo. Hrvatska je ravnopravna članica Europske unije i kao takva sudjeluje u politikama EU-a koje se posljedično, itekako tiču svih nas. Izlaskom na izbore svi mi sudjelujemo u kreiranju tih politika koje će utjecati ne samo nas, nego i našu djecu.

Ankica Dobrić

Ključno je biti informiran, znati tko su kandidati, koji su njihovi ciljevi i što su do sada pokazali. Trenutačno mi se čini da nedovoljno informacija dopire do građana i mislim da se to treba mijenjati. Također, osim što je važno da izađemo na izbore, ključno je da nakon izbora zaista pratimo što se događa u Europskom parlamentu, koje su konkretne promjene prihvaćene i jesu li se oni koje smo odabrali stvarno zalagali za zajedničke ciljeve.

Lucija Šerbedžija

Ukratko, vodila bih se mišlju Julije Kristeve:”Prvu dužnost imamo prema čovječanstvu, potom Europi, a zatim naciji..”, pa tim redoslijedom shvaćam i građansku dužnost glasanja. Kratko je obrazložila glumica, citirajući francusku teoretičarku književnosti bugarskog podrijetla, filozofkinju, psihoanalitičarku i feministkinju.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE