Prirodni rezervat i najfotogeničnija cesta: Ovako izgleda mjesto gdje se Mirna i more spajaju

Prilikom planiranja odlaska na odmor najviše pažnje, razumljivo, posvećujemo odabiru finalne destinacije. Međutim čest se na putu nađu zanimljiva mjesta na koja niste obratili pažnju jer jednostavno site znali da se tamo nalaze. Ako se ovog ljeta nađete na zapadnoj obali Istre nikako nemojte preskočiti ovaj mali prirodni biser za kojeg na prvi pogled ne bismo rekli da se nalazi u Hrvatskoj.

Mirna je najduža istarska rijeka koja izvire u mjestu Kotli. Na brežuljcima iznad doline rijeke Mirne nalaze se Motovun, Grožnjan, Oprtalj, dok se duž doline rijeke proteže Motovunska šuma poznata po tartufima. Kao što je spektakularan cijeli tok ove rijeke, takvo je i njezino ušće koje se smjestilo kod Antenala, malog mjesta u blizini Novigrada.

Ušće rijeke Mirne s Tarskom valom područje je veliko područje bogato florom i faunom. Kao što je i inače slučaj s ušćima, ovo je važno stanište za više stotina ptica, brojne vodozemce, gmazove i sisavce. Sustav laguna ušća rijeke Mirne i Tarske vale važna je lokacija za seobu, prezimljavanje i gniježđenje ptica vodenih staništa. Ovo bi područje uskoro trebalo postati posebni ornitološki rezervat te dobiti i formalne okvire za čuvanje velike raznolikosti ptica koje ovdje obitavaju, ali i samog močvarnog područja, jednog od rijetkih preostalih na Mediteranu., istaknuto je na stranici Colours of Istria.

Osim prirode ovdje se možete diviti i provozati jednom od najfotogeničnijih cesta koja premošćuje ušće kod naselja Antenal. S jedne strane more s druge strane Mirna. To je prizor koji ostavlja bez daha u bilo koje doba dana i godine.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE