Centar za koji mnogi ne znaju da postoji: Istražite mirise, visinu i skrivene kutke Velebita

Ako želite ovaj produženi vikend provesti u prirodni, ali izbjeći najavljeno loše vrijeme, idealna je prilika za posjetiti Kuću Velebita koja se nalazi samo sat i pol vožnje od Zagreba.

Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar za sve one koji žele upoznati Nacionalni park Sjeverni Velebit. Nalazi se u jednom od naših najvećih planinskih naselja, selu Krasnom, do kojeg treba otprilike sat i pol vožnje od Zagreba. Iako je dizajnirana tako da se uklopi u prirodno okruženje, Kuću Velebita ne možete promašiti. Krasi ju moderan i atraktivan izgled koji se ističe kraj okolnih seoskih kućica.

Odmah po ulasku u Kuću osjetite da ste ušli u drugu dimenziju, a mi smo imali sreće da nas je kroz muzej proveo vodič Davor Krmpotić. Gospodin kao da je kamenčić odvaljen od našeg najdužeg planinskog lanca te je uspio dodati emocije onome što smo vidjeti u Muzeju.

Kuća Velebita zapravo je mjesto gdje možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. I ovako napisano crno na bijelo možda zvuči malo dosadno, ali Kuća Velebita sve je samo ne dosadna.

Cijeli je prostor interaktivan.

Odmah na ulazi nalazi se stroj ispred kojeg možete osjetiti različite jačine vjetra koji pušu na Velebitu. Samo pazite – riskirate da vam se frizura apsolutno pokvari.

U suterenu, gdje počinje obilazak, nalazi se veliki 3D model Velebita. Ovdje se informirate o planinarskim stazama, domovima, skloništima, položaju jama ili o ostacima pastirskih stanova.

Mnogima omiljen dio je prizemlje gdje s pomoću 3D naočala letite iznad Velebita. Tamo postoje i postaje na kojima možete čuti kako zvuče ptice, osjetiti miris velebitskog bilja, virtualno se ušuljati u medin brlog ili vidjeti pčelu i leptira kao hologramski prikaz. Također, možete saznati kako bi se čovjekovo tijelo prilagodilo životu u dubokom podzemlju temeljeno na istraživanju vrsta koje su s kopna prešle u špilje.

Tijekom obilaska gospodin Davor iskoristio je priliku da postavi i neka pitanja za razmišljanje:

„Održivi razvoj za mene je način kako su živjeli naši stari. Oni su živjeli u skladu s prirodnom i godišnjim dobima. Što su oni tada znali, a mi smo izgubili ovim modernim načinom života? Naravno da nije rješenje da svi ostavimo poslove i odemo živjeti s ovcama na Velebit. U čemu bi mogla biti kvaka? Ljudima je nekad dan počinjao s izlaskom sunca i završavao sa zalaskom sunca. Prema zvijezdama su određivali vrijeme za sjetvu ili žetvu. Stari Egipćani su pratili kako izgledaju zvijezde kad se diže razina Nila. Bilo im je to bitno da znaju kada posaditi pšenicu jer bi inače umrli od gladi. Skužili su točan položaj Ozirisa kad se diže razina Nila i upravo je zato postao njihovo božanstvo. Zato su i piramide građene kao Orionov pojas. Nema svemiraca, moram vas razočarati.“, samo je jedino od zabavnih, poučnih i provokantnih izjava gospodina Davora.

Na prvom katu nalazi se interaktivna karta na kojoj možete „gurati Afriku“, odnosno sudjelovati u procesu izdizanja velebitskih stijena. U ovom dijelu možete liftom ući u umjetni prikaz naše najdublje jame, Lukine jame. Ako budete dovoljno tihi, čut ćete  šum vode, kapanje, padanje kamenja, dozivanje u daljini.

Potkrovlje muzeja priča priču o nekadašnjem životu ljudi na Velebitu, njihovoj istinskoj povezanosti s prirodom i težačkom načinu života.

„Pozivam vas sve da nam dođete. Najčešće naš prostor oduševi djecu osnovnoškolskog uzrasta jer je sve interaktivno i sadržaj je prilagođen mališanima. Ono čime se volimo pohvaliti jest da potenciramo najnovije spoznaje iz područja znanosti. Često su školski kurikulumi pisani sa starijim spoznajama pa se ovdje trudimo poticati kreativni dijalog i kritično razmišljanje temeljeno na najnovijim spoznajama.

Kuću Velebita možete razgledavati samostalno ili uz stručno vodstvo edukatora. Vođeni obilazak traje minimalno sat vremena i obavezno ga je unaprijed najaviti. Sve dodatne detalje pronađite na službenoj stranici.

Foto: Kuća Velebita/Ines Ibrišević/Unsplash.com

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE