Razgovarali smo s vlasnicima najveće tvornice gelata na svijetu koja se nalazi u Ogulinu

Brand aROMA osmislili su i pokrenuli Tjaša i Primož Ogrizek, poslovni ljudi iz Ljubljane još 2013. godine. aROMA gelato do sada se proizvodio u ljubljanskoj manufakturi. Ipak, s obzirom na rast i širenje na tržištu te rastuću potražnju, kapaciteti ove manufakture više nisu bili dovoljni. Vlasnici i osnivači branda prepoznali su Hrvatsku kao tržište za snažnije širenje poslovanja i iskorak u regiji, ali i šire.

Vrhunski gelato poznatog branda aROMA gelato experience već je osvojio hrvatsko tržište i u vrhunskom okusu uživaju svi koji posjete jednu od njihove 54 gelaterije diljem zemlje. Od prošle godine, u prodajne prostore aROMA-e gelato stiže iz nove tvornice u Ogulinu, ujedno najveće tvornice prirodnog artizanskog gelata na svijetu. U ovom impresivnom pogonu, u kojem su sve faze, od pripreme, proizvodnje do punjenja proizvoda, savršeno sinkronizirane, dnevno se može proizvesti čak 15 tona vrhunskog gelata, i to prirodnog, samo od svježih i vrhunskih sastojaka, bez aditiva i umjetnih aroma.

Kada kušaju naš gelato od limuna s bosiljkom, svi oduševljeno kažu kako je to zaista pravi limun. I da, u njemu je zaista samo limun i bosiljak, nema umjetnih okusa”, istaknuo je Primož Ogrizek, osnivač i jedan od suvlasnika branda aROMA, gelato experience, prilikom obilaska tvornice, pokazujući kako se svježi i mirisni limun čisti i priprema za cijeđenje i izradu baze za gelato.

aROMA gelato do sada se proizvodio u ljubljanskoj manufakturi. Ipak, s obzirom na rast i širenje na tržištu te rastuću potražnju, kapaciteti ove manufakture više nisu bili dovoljni. Vlasnici i osnivači branda prepoznali su Hrvatsku kao tržište za snažnije širenje poslovanja i iskorak u regiji, ali i šire.

Kako se dogodila ljubav između Ogulina i gelata? Odnosno kako ste realizirali ovaj ambiciozni poslovni pothvat u Hrvatskoj?

Ogulin je odabran strateški zbog blizine Dalmacije, Istre i Zagreba, a dodatno nas je oduševila sama lokacija tvornice, odnosno prostor u kojem smo realizirali svoju viziju te smo zahvalni Ogulincima koji su nas prihvatili kao da smo tamo oduvijek. Svi zaposleni u tvornici u Ogulinu su iz tog kraja i mogu samo reći da su djelatnici za poželjeti. Zbog njih smo još sretniji što smo odabrali baš Ogulin za našu proizvodnju. Naša je poslovna priča započela još 2013. godine. Svemu je prethodilo nekoliko godina ispitivanja tržišta, istraživanje namirnica i okusa. Do sada smo aROMA gelato proizvodili u manjoj manufakturi u Ljubljani, a širenjem poslovanja i iskorakom na nova tržišta otvorila se potreba za novim i većim proizvodnim kapacitetima koje smo realizirali u Ogulinu. Hrvatska je sada naša baza za daljnji rast.

Imamo osjećaj da je aROMA gelato experience odjednom poharao domaće tržište, ali brend ste gradili jako dugo. Što razlikuje aROMU od ostalih?

Kvaliteta i izvrsnost u svakom smislu, od namirnica do procesa proizvodnje u kojoj je svaka faza strogo kontrolirana i upravljana, za što su najvažniji naši djelatnici. Radi se o gelatu najviše kvalitete sa 100% prirodnim sastojcima, bez umjetnih aroma i aditiva. U proizvodnji aROMA gelata koristimo svježe voće, hladno prešane citruse, svježe začine poput bosiljka, mente i ružmarina te ne povećavamo volumen upuhivanjem zraka u proizvode, kao što je to praksa kod industrijske kontinuirane proizvodnje sladoleda. Kod nas u aROMA-i u obzir dolaze samo vrhunske namirnice. Većinu nabavljamo na domaćem i europskom tržištu, a one koje nisu dostupne, nabavljamo diljem svijeta. Tako su pistacije iz regije Bronte na Siciliji, lješnjaci iz Pijemonta, vanilija s Madagaskara, maline iz Arilja u Srbiji, mango Alphonso iz Indije. U kremastoj bazi koristimo isključivo lokalno svježe mlijeko, vrhnje i jogurt.

Kako možemo prepoznati dobar gelato?

Najbolji gelato je ravan i gust prigušenih boja što je siguran znak da su u njemu samo svježi, prirodni i sirovi sastojci. Zažmirite kad kušate gelato i ako osjetite gustu, kremastu strukturu i punoću okusa glavnog sastojka – to je to, to je pravi gelato!

aROMA ima jako puno okusa s obzirom na to da se radi o artizanskom sladoledu. Koji su najpopularniji okusi, a koje imate u planu dodati?

IntraROMA nudi 34 okusa prirodnog gelata bez aditiva i umjetnih aroma. Pistacij Bronte je trenutno naš najpopularniji gelato. Svake sezone uvodimo nekoliko ekskluzivnih okusa, a ove sezone to je Barcaffe okus u suradnji s Petrolom i Atlanticom. Tu su naravno i sezonski okusi, poput jesenskog okusa kestena. Uvijek istražujemo nove zanimljive i prije svega prirodne okuse. U našoj ponudi mogu se pronaći voćni okusi u kombinaciji sa začinskim biljem poput limuna s bosiljkom, naranče s đumbirom, breskve s ružmarinom, jagode s mentom te kombinirani mliječni okusi poput mascarponea s datuljom i orasima, čokolada s narančom, karamele s cvijetom soli i drugi.

Postoji li mogućnost da ovakve ture kušanja i uvida u proizvodni proces budu dostupne i za građane?

Neka ostane iznenađenje.

Foto: aROMA gelato experience

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE