Rebeka, Marko i Damir otkrili su nam zašto će ovog lipnja izaći na europske izbore

U prvo tjednu idućeg mjeseca više od 400 milijuna građana diljem Europe moći će iskoristiti svoje glasačko pravo na Izborima za Europski parlament i tako sudjelovati u kreiranju politika i promjena. Hrvatskoj u Europskom parlamentu pripada 12 zastupničkih mjesta. Na našim listama natječe se tristo kandidata za ovu funkciju, a svaki glas je bitan ako želimo osnažiti demokraciju u našem društvu.

U Europskoj uniji glasačko pravo imaju svi punoljetni građani, ali ono za nas nije obvezujuće. Na svakom od nas je da odlučimo što ćemo učiniti sa svojim pravom, a kako bismo vas dodatno motivira okupili smo javne osobe različitih zanimanja i profila te ih upitali zašto će oni glasovati na ovim europskim izborima 9. lipnja. Troje autentičnih umjetnika – modni dizajner Damić Begović, pjevač Marko Bošnjak te glazbenica i vizualna umjetnica Rebeka Ljiljak dali su nam uvid u svoju perspektivu. Evo zašto je, po njima, važno iskoristiti svoje glasačko pravo!

Damir Begović

Općenito je važno izaći na izbore bez obzira radi li se o izborima na lokalnoj, nacionalnoj ili nekoj višoj razini. Što je veća izlaznost, demokracija je snažnija, kao i mogućnost da se nešto promijeni na bolje. Europski izbori možda nisu jednako prisutni u našim medijima kao lokalni ili nacionalni, no to ne znači da se trebamo prepustiti stavu ‘to se mene ne tiče’, ‘ne moram ja izaći na te izbore’. Treba izaći na izbore! Treba se informirati i nadam se da će domaći mediji u budućnosti imati veći fokus na europske izbore. Iako smo mi mala zemlja, dio smo velike europske obitelji i važno je tko nas i kako predstavlja.

Marko Bošnjak

Glasovanje na europskim izborima je važno jer mnoge odluke koje se donose u Europskom parlamentu itekako se tiču hrvatskih građana. Za neki bolji položaj kako mladih, tako i svih građana EU-a, odgovorni su političari koji sjede u parlamentu. Zato je važno izaći na izbore. Znam da se politika Europske unije i njenih institucija može činiti kompleksnom i ‘dalekom’ od nas, ali naša dužnost kao odgovornih građana je informirati se o odlukama i ovim izborima jer politika Europske unije ima velik utjecaj na naš svakodnevni život i budućnost.

Rebeka Ljiljak

Fascinira me manjak interesa za europske izbore, koji po meni proizlazi iz nedovoljnog razumijevanja važnosti europskih tema i sustava odlučivanja u Europskoj uniji, koja sve više i sve izravnije određuje živote žena u Hrvatskoj. Zašto je, primjerice, u Sloveniji abortus besplatan, a kod nas košta pola plaće? I to ako pronađete doktora koji se neće pozvati na priziv savjesti, dok paralelno na ulicama svjedočimo slavljima robovlasništva nas ženinim tijelom. Zašto bismo naš glas prepustile strankama koje žene smatraju niže vrijednim bićima? Pasivnost i zatvaranje očiju pred vidnim sunovratom u koji poniremo neće donijeti ništa dobro. Stići će ta ignorancija prvo vas pa vaše kćeri, vaše unuke. To im želite?

Foto: Petra Slobodnjak, Filip Bušić za Lift Music Festival, Danko Šimunović

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE