Jedno od čestih i provjereno dobrih jela koje često poslužujemo na prijateljskim druženjima je pizza. S pizzom je gotovo nemoguće pogriješiti. Međutim ako svojim gostima ipak želite priuštiti malo zanimljiviji i elegantniji meni, klasična pizza može zvučati preobično. Zato smo pronašli recept koji će zadiviti i najveće gurmane kombinacijom okusa.
Chloé Crane-Leroux je fotografkinja koja na svom Instagram profilu jako estetične recepte koji su poprilično jednostavni, a uvijek spajaju zanimljive okuse. Njezin sadržaj se bazira na ‘plant based’ kuhinji koja u njezinoj režiji izgleda tako primamljivo i ukusno. Na njezinom profilu pronašli smo recept za jelo nalik pizzi čiji su glavni sastojci popularni talijanski sirevi, artičoke i butternut tikva. Potrebne sastojke i upute za pripremu prenosimo u nastavku.

Sastojci:
tijesto za pizzu
1 šalica (veganske) ricotte
1 žlica maslinovog ulja
2 šalice butternut tikve, narezane na kockice i pečene
1 šalica mariniranih artičoka narezanih na četvrtine
1/3 šalice ukiseljenog luka, za nadjev
1/4 šalice prženih sjemenki bundeve, za nadjev
1/3 šalice (veganskog) pesta, za nadjev
1/2 šalice (veganske) mozzarelle


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Butternut tikvu narezanu na kockice stavite na lim za pečenje, premažite 1 žlicom maslinova ulja i pecite 10 minuta ili dok malo ne omekša. Zatim namjestite temperaturu pećnice na 200°C. Tijesto za pizzu razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu.
U zdjeli promiješajte ricottu i ravnomjerno je rasporedite po tijestu za pizzu. Pečenu butternut tikvu rasporedite po tijestu i ricotti. Pospite mozzarellu preko butternut tikve.
Na tijesto prekriveno sirom ravnomjerno dodajte na četvrtine narezane marinirane artičoke. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici (15-20 minuta) ili dok korica ne porumeni i sir se otopi. Nakon što pizzu izvadite iz pećnice pospite je kiselim lukom i pečenim sjemenkama bundeve te stavite pesto na vrh kao završni detalj. Odmah narežite i poslužite dok je toplo.
Foto: Instagram, chloecraneleroux.com