Kesten je jedan od najdražih nam simbola jeseni, poznat po svojoj bogatoj aromi i svestranosti u pripremi raznih delicija. U brojnim krajevima, pečeni kesteni predstavljaju pravi jesenski ritual, a volimo ga koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Njegova hranjiva vrijednost i blagi, orašasti okus čine ga savršenim dodatkom brojnim jelima, osobito u kombinaciji s kremastim teksturama.
Osim što se koristi u desertima poput kremastih pirea i kolača, kesten se odlično slaže i s mesnim jelima, rižotima i juhama. Rižoto s kestenima, primjerice, jedan je od najukusnijih specijaliteta koji donosi savršen spoj kremaste riže i bogatog okusa kestena. Ovo jelo predstavlja idealan način da se iskoriste sezonski plodovi, a budite sigurni kako će potpuno oduševiti sve vaše goste!
U nastavku donosimo jednostavan i ukusan recept za rižoto s kestenima, koji će svakako unijeti dašak jeseni na vaš stol.
Sastojci:
200 g kuhanih ili pečenih kestena
300 g Arborio riže
1 manji luk
2 češnja češnjaka
1 dl bijelog vina
1 l povrtnog temeljca
50 g maslaca
50 g parmezana (naribanog)
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Svježi timijan (po želji)
Priprema:
Na maslinovom ulju, u dubljoj tavi, lagano popržite sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rižu i miješajte dok se riža ne zastakli, zatim podlijte bijelim vinom i miješajte dok alkohol ne ispari. Postupno dodajte povrtni temeljac, po malo, uz stalno miješanje, dok riža ne bude kuhana al dente (oko 18-20 minuta).
U međuvremenu, nasjeckajte kuhane ili pečene kestene i dodajte ih rižotu pred kraj kuhanja. Kad je riža kuhana, umiješajte maslac i naribani parmezan, pa začinite solju, paprom i timijanom po želji. Poslužite toplo uz dodatni ‘touch’ parmezana. U slast!