Rumenko sladoled: Imamo savršen recept za domaću verziju kultnog ljetnog klasika

Mnogi od nas s osmijehom se prisjećaju Rumenka, legendarnog sladoleda iz djetinjstva koji je bio neizostavan dio ljetnih dana. Njegova prepoznatljiva ružičasta boja, blagi mliječni okus i lagana voćna aroma ostali su urezani u sjećanja generacija koje su ga s radošću kupovale na kioscima i slastičarnicama. Nažalost, Rumenko je danas gotovo nemoguće pronaći, a oni koji su ga voljeli znaju da je imao nešto posebno, onu jednostavnu čar koju današnji sladoledi često nemaju.

Iako ga više ne možemo kupiti, dobra vijest je da ga možemo pokušati oživjeti u vlastitoj kuhinji. Priprema domaćeg Rumenka zapravo je vrlo jednostavna, a rezultat će Vas vratiti u bezbrižne dane djetinjstva. Recept potražite u nastavku.

Sastojci:

500 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za šlag (minimalno 30% m.m.)
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
100 do 150 g svježih ili smrznutih jagoda
1 žlica limunovog soka
Nekoliko kapi crvene prehrambene boje (po želji)

Priprema:

Najprije ćete u loncu zagrijati mlijeko, slatko vrhnje, polovicu šećera i vanilin šećer. Smjesu trebate dobro ugrijati, ali pazite da ne proključa. U drugoj posudi izmiješajte žumanjke s ostatkom šećera dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako ulijevajte ugrijano mlijeko u žumanjke, cijelo vrijeme lagano miješajući kako bi se žumanjci temperirali i ne bi se zgrušali.

Potom sve zajedno vratite u lonac i kuhajte na vrlo laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne počne lagano zgušnjavati poput rijetkog pudinga. Važno je da smjesa nikada ne proključa. U međuvremenu usitnite jagode štapnim mikserom dok ne dobijete glatki pire, zatim u njega dodajte limunov sok, a po želji i nekoliko kapi crvene prehrambene boje kako biste dobili onu poznatu rumenko nijansu.

Kada se kuhana mliječna baza malo ohladi, pomiješajte je s pripremljenim pireom od jagoda te ostavite u hladnjaku da se potpuno ohladi, idealno preko noći. Kada je smjesa dobro rashlađena, prelijte je u aparat za sladoled i postupite prema uputama uređaja. Ako nemate aparat za sladoled, ulijte smjesu u plitku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih tridesetak do četrdeset pet minuta izvadite smjesu i dobro je promiješajte vilicom ili mikserom kako biste razbili kristale leda i dobili što kremastiju strukturu. Taj postupak ponovite tri do četiri puta dok sladoled ne postane glatke, fine teksture spremne za posluživanje.

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE