Napokon je stigao onaj ljetni period kada na tržnicama svakodnevno nalazimo jedan od najomiljenijih nam ljetnih plodova – smokve. Njihova sočna slatkoća i prepoznatljiva tekstura nude pravi okus Mediterana, savršen za osvježavajuće slane i slatke recepte! A ove sezone, smokve su postale apsolutni hit i na društvenim mrežama, ponajviše zahvaljujući ovom jednostavnom, hit receptu koji je osvojio TikTok – tost sa smokvama.
Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj dragocjeni plod bogat vlaknima, vitaminima i mineralima nudi mnoge zdravstvene benefite. Odlične su sirove, a također odlično funkcioniraju u kuhanim jelima, džemovima, te kao slatki kontrast u salatama i sira. No, bez obzira na sve ove divne opcije, ove sezone najviše pažnje privukao je već spomenuti, genijalan recept za tost sa smokvama. Ako ste aktivni na TikToku, zasigurno ste već naišli na brojne videozapise korisnika koji uživaju u ovom nevjerojatno jednostavnom, a opet sofisticiranom doručku ili užini. Ovaj tost pruža savršenu kombinaciju slatkoće smokava, kremastog sira, hrskavog kruha i meda, a mi ga najviše volimo konzumirati u vrijeme doručka!
@londonbruncher Figs on toast #toasttuesday #easyrecipe #toast #figs ♬ original sound – London Bruncher
Sastojci:
2 kriške kruha (najbolje je koristiti rustikalni kruh ili ciabattu)
4 svježe smokve, narezane na kriške
100 g kremastog sira (npr. ricotta, mascarpone ili krem sir)
2 žlice meda
Šaka svježeg ružmarina ili timijana (po želji)
Maslinovo ulje za tostiranje
Prstohvat krupne soli
Upute:
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Premažite kruh s malo maslinovog ulja i tostirajte ga s obje strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav. U međuvremenu, kremasti sir dobro izmiješajte dok ne postane gladak i maziv. Ako koristite ricottu, možete dodati malo maslinovog ulja kako bi postala kremastija. Kada je kruh tostiran, odmah na njega nanesite sloj kremastog sira. Na sir poslažite kriške svježih smokava.
Sve skupa prelijte medom i pospite svježim ružmarinom ili timijanom te prstohvatom krupne soli za dodatni okusni kontrast. Poslužite odmah dok je tost još topao i hrskav. U slast!