[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

Savršen ljetni ručak: Salata od tjestenine s rajčicama i kremastom burratom

Ako svoje kulinarske sposobnosti želite podići na malo višu razinu što se tiče brzih ljetnih ručkova, imamo super prijedlog. Carolina Gelen na Instagram profilu redovito dijeli zanimljive recepte u kojima kombinira najrazličitije okuse, a ovoga puta za oko nam je zapela svježa salata od tjestenine s neizostavnim ljetnim namirnicama poput rajčica, maslina i kremaste burrate.

U ovom receptu Carolina je koristila tehniku confita, odnosno sporog kuhanja u nekoj vrsti masnoće na niskoj temperaturi, u ovom slučaju riječ je o maslinovom ulju. Ova stara tehnika iznimno je cijenjena u Francuskoj gdje se poslužuje čuveni confit de canard. Ako ste poželjeli pripremiti nešto zanimljiviji ljetni obrok, Carolinin recept možete pronaći u nastavku.

Sastojci:

Confit od rajčice i češnjaka

1 žlica cijelog crnog papra u zrnu
1 glavica češnjaka odrezana na vrhu
3 do 6 suhih čilija ili 2 žličice crvenih čili pahuljica, po želji
500 do 680 g cherry rajčica
ekstradjevičansko maslinovo ulje, dovoljno da prekrije rajčice, oko 400 do 500 g

Umak

konfitirana glavica češnjaka, ocijeđena i sitno nasjeckana
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg origana
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
1/3 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka, plus još za ukrašavanje
2 češnja češnjaka, naribana ili mljevena
1⁄2 žličice čili pahuljica
1 žlica octa, kao što je rižin ocat, jabučni ocat itd.
1/3 šalice confit ulja od rajčice
malo soli

Salata od tjestenine

250 g tjestenine
155 g maslina, prerezanih na pola
400 g konzerviranih artičoka narezanih na četvrtine, ocijeđenih i ispranih
1 mali crveni luk ili 1⁄2 velikog crvenog luka, sitno nasjeckanog
3 do 6 kalabrijskih čilija, nasjeckanih
1 do 2 šake svježih listova bosiljka
Burrata 226 g
sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 125°C. Napravite confit od rajčice i češnjaka: U srednje veliku posudu za pečenje dodajte papar u zrnu, glavicu češnjaka, čili, rajčice i dovoljno ulja da rajčice prekrijete do kraja. Posudu za pečenje stavite u pećnicu i pecite 2 sata, rajčice će postati pekmezaste i mekane dok će se ulje polako prožeti svim okusima. Ostavite sa strane da se ohladi.

Napravite umak: Iscijedite režnjeve češnjaka na dasci za rezanje. Sitno ih nasjeckajte i dodajte u manju zdjelu za miješanje. Dodajte origano, vlasac, bosiljak, naribani češnjak, alepsku papričicu ili ljuskice čilija, ocat, ulje i umutite da se sjedini. Dodajte malo tekućine od maslina za bolju konzistenciju i promiješajte. Kušajte i po potrebi posolite.

Skuhajte tjesteninu pa napravite salatu: u zdjelu s tjesteninom dodajte masline, srce artičoke, crveni luk, čili, šaku ili dvije listova bosiljka i malo posolite. Izvadite rajčice iz ulja i dodajte ih u zdjelu. Ostatke confit ulja od rajčice pohranite u posudu od litre ili bocu za cijeđenje u hladnjaku i koristite ga u preljevima za salate, kuhanju itd. Prepolovite burratu i stavite je preko salate. Ulijte umak i sve sjedinite.

Foto: Instagram, Carolina Gelen

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE