Skriveni biser zadarskog arhipelaga: Na ovom otoku katedrala se nalazi ispod mora

Smjestite se udobno na trajektnu liniju 401. Nakon petosatne plovidbe dotaknut će gotovo netaknuti biser zadarskog arhipelaga – otočić Premuda. Riječ je o najzapadnijem otoku u otočkoj skupinu u blizini Zadra koju čine redom malene i neoskvrnute jadranske oaze: Ist, Siba, Molat. Za sve istinske ljubitelje odmora daleko od gužvi i prenapučenih plaža, ljubitelje mjesta koja su zadržala autentičan i osobit način života, Premuda je idealna destinacija.

S obzirom na to da se radi o najzapadnije otoku ovog dijela Dalmacije, znate da će vas ovdje dočekati spektakularni zalasci sunca zbog kojih ćete imati osjećaj da ljeto traje zauvijek. Premuda je otok na kojem priroda vodi glavnu riječ i to ne samo ona na kopnu, već i ona u podmorju. Ovaj otok poznat je među nautičarima i roniocima zbog spektakularnog sustava podvodnih špilja koje se zbog svoje impozantnosti naziva katedralom.

Na Premudi ćete shvatiti da vam je za sreću i uživanje potrebno stvarno malo. Nekoliko trgovina, par restorana, pošta i kafić sasvim su dovoljni da imate sve ono što mislite da vam treba za ugodan boravak, a more i skrivene uvale će nadoknaditi ostalo. Na otoku se nalazi istoimeno mjesto Premuda, a smješteno je na brežuljku iznad lučice te tijekom godine broji 65 stanovnika. Ljeti kada se svi sjetimo da postoje pučinski otoci taj broje se upeterostruči.

Do Premude možete stići katamaranskom i trajektnom linijom iz Zadra, koja u sezoni redovito plovi. Kao što smo rekli smjestite se udobno i zaputite prema horizontu jer ovaj pučinski otok ima tu neodoljivu avanturističku čar.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE