Palačinke ne moraju nužno biti slatke niti se posluživati kao desert, one mogu biti ukusan i hranjiv slani obrok, koji možete kombinirati i s raznim zdravim namazima, kao recimo s humusom ili paštetom od tunjevine, a možete ih poslužiti i uz jelo naših starih, sir i vrhnje.
Donosimo vam stoga vrlo jednostavan recept, a ako želite zdraviju varijantu, s bijelim brašnom možete kombinirati integralno ili heljdino.
Sastojci
• 2 tikvice
• 200 g brašna
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 150 ml jogurta
• 150 ml mineralne vode
• 2 jajeta
• prstohvat soli
• ulje za pečenje
Priprema
Tikvice ogulite, naribajte tikvice, posolite ih i pustite da odstoje 20-ak minuta, a potom ih dobro ocijedite. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, a u drugoj umutite jaja, jogurt i mineralnu vodu. Važno je da ocijeđene tikvice dodate u tekuću smjesu.
Dok miješate pjenjačom, polako dodajte suhe sastojke. Kada je smjesa spremna, zagrijte malo ulja u tavi (kao kada pečete obične palačinke) i pecite ih s obje strane dok ne porumene. Pritom temperaturu odmah smanjite jer su ove palačinke deblje od standardnih pa im treba više vremena da se ispeku.
Kada palačinku okrenete na drugu stranu, temperaturu možete opet pojačati.
Dobar tek!
Foto: Instagram