Dolaskom blagdanskog razdoblja, polako počinjemo razmišljati o jelima koja će krasiti naše stolove, okupljajući obitelj i prijatelje oko zajedničkog obroka. Među brojnim svečanim jelima koja bismo mogli poslužiti, ponekad je upravo jednostavno, ali savršeno pripremljeno jelo ono koje ostavlja najjači dojam. U moru složenih recepata za blagdanske delicije, postoji i jedno koje oduševljava svojom jednostavnošću i elegancijom: pire krumpir po receptu slavnog Michelinovog kuhara – Thomasa Kellera.
Keller nas podsjeća da vrhunska kuhinja ne mora značiti komplicirana jela – ona su zapravo rezultat pažljivo odabranih sastojaka i besprijekorne tehnike pripreme. Njegov pire krumpir nije samo prilog; to je pravo malo remek-djelo koje spaja kremastu teksturu i bogate okuse s pažnjom posvećenom svakom detalju. S ovim receptom, imamo priliku donijeti dašak Michelinove zvjezdane kvalitete u naše domove i, uz par jednostavnih koraka, oduševiti sve za stolom.
Sastojci:
- 900 g krumpira, oguljenog i narezanog na četvrtine
- Sol i papar
- 6 žlica maslaca, narezanog na male kockice
- 120 ml punomasnog vrhnja za kuhanje
- 1 žlica svježeg vlasca, sitno sjeckanog
🌱 Veganska opcija: Zamijenite maslac biljnim maslacem i koristite nezaslađeno zobeno mlijeko umjesto vrhnja.
Upute:
Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte ga slanom vodom i zakuhajte. Kuhajte na umjerenoj vatri dok krumpir ne omekša, otprilike 25 minuta. Ocijedite krumpir i vratite ga u lonac. Kuhajte na umjerenoj vatri jednu minutu, lagano tresući lonac kako bi se krumpir osušio.
U velikoj tavi otopite maslac u vrhnju za kuhanje. Iznad tave protisnite vrući krumpir kroz pasirku ili uređaj za mljevenje hrane. Drvenom kuhačom lagano miješajte dok pire ne postane lagan i prozračan. Začinite solju i paprom te dodajte vlasac. U slast!