Spremna za pećnicu u 5 minuta: Za ovu pitu od špinata ne trebate mikser niti je morate mijesiti

Toplije vrijeme zahtijeva laganije obroke, za čiju pripremu ne treba puno vremena. Stoga, za vas smo pronašli recept za brzu pitu od špinata i palente.

U potrazi za brzim i jednostavnim receptom, na Instagramu smo pronašli recept za pitu od špinata i palente. Obje namirnice su vrlo zdrave i hranjive, a u ovoj će vas kombinaciji tako oduševiti da ćete pitu špinatušu odmah uvrstiti u svoj jelovnik.

Palenta je na našim prostorima tradicionalna namirnica: negdje je zovu i pura, žganci, proja…  Palenta se dobiva od kukuruznog brašna, a naši stari pripremali su je kao kašu i često posluživali s mlijekom, vrhnjem ili kiselim mlijekom. Bogata je vlaknima koja ne možemo probaviti i iskoristiti, ali koja upravo zato prolaze kroz naša crijeva i na sebe uzimaju toksine. Odnosno, u doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, potiču rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma.

Špinat je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima, od kojih mnogi mogu pomoći koži da postane glatka i blistava. Od svih njih, vitamin A ključno pridonosi blistavoj koži, a jedna šalica špinata sadrži oko 63% dnevne vrijednosti. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ulogu u regulaciji stvaranja stanica kože, kao i stvaranju sluznice koja je štiti od infekcije.

I, uz sve to smo naveli, špinat je najviše na dobrom glasu zbog toga što je bogat izvor željeza pa se često preporučuje osobama koje su anemične. Tri šalice špinata sadrže čak 18 miligrama željeza, što je više nego što sadrži odrezak od 220 grama.

Sastojci
  • 110 g palente
  • 1/2 praška za pecivo
  • himalajska sol
  • 150 g jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 200 g namrvljenog svježeg sira (možete 100 g svježeg, a 100 g feta sira)
  • 120 g narezanog svježeg špinata
  • 2 žlice sezama

Pomiješajte sve sastojke i izlijte smjesu u okruglu posudu za pečenje. Posipite sezamovim sjemenkama i pecite na 180 stupnjeva 35 minuta.

Foto: Instagram, Pexels

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE