Jedna od najdražih ljetnih namirnica su nam tikvice. Ovo svestrana povrće idealno je za početnike u kuhinji, a može se pripremiti stvarno na bezbroj načina. Od jednostavnog priloga do pite, tikvice možete ukomponirati u slani doručak, užinu za plažu ili brzi ljetni ručak.
Ovoga puta pronašli smo vjerojatno jedan od najbržih recepata za ljetni ručak inspiriran talijanskom kuhinjom. Riječ je o scarpaccia piti koja potječe iz Toskane, a sam naziv u slobodnom prijevodu znači ‘stara cipela’. Iako ne zvuči toliko atraktivno, ovaj naziv se referira na to da jelo treba biti vrlo tanko.
Recept smo pronašli na IG profilu @hungry.happens iza kojeg stoji content kreatorica Stella Drivas. Riječ je o poprilično jednostavnom jelu pa ga čak i početnici mogu pripremiti. U nastavku pogledajte cijeli postupak i potrebne sastojke.


Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
2 srednje tikvice, narezane na kolutiće
1/2 većeg luka, narezanog na ploške
sol i papar po ukusu
1 šalica brašna
1/3 šalice kukuruznog brašna
1/2 žličice češnjaka u prahu, paprika, sušeni origano + sol
1 šalica vode
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice ribanog parmezana
Dekoracija: svježi bosiljak + listići čili papričice
Priprema:
U velikoj dubokoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte tikvice i luk i pirjajte 7 do 8 minuta. Posolite i popaprite po želji. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite metalnu posudu za pečenje veličine otprilike 23×33 cm papirom za pečenje i poprskajte maslinovim uljem.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, češnjak u prahu, papriku, sušeni origano, sol i papar po ukusu. Dodajte vodu i 1 žlicu maslinovog ulja i miješajte dok se ne dobije tijesto. Ubacite luk i tikvice pa pomiješajte da se sjedini. Prebacite u lim za pečenje i raširite u tankom sloju. Pospite naribanim sirom i još malo kukuruzne krupice, poprskajte s malo maslinovog ulja i pecite 45-50 minuta (ili dok ne poprimi zlatnu i hrskavu boju). Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 15 minuta prije rezanja.
Foto: Instagram, Hungry Happens