‘The man with 1000 kids’ je novi bizarni Netflixov dokumentarac, a ‘otac’ sada prijeti tužbama

Netflixovi dokumentarci jedna su od najgledanijih kategorija na ovoj velikoj streaming platformi. Šokantnim naslovima pridružio se i ‘The man with 1000 kids’ koji je gotovo istog treba zasjeo na sam vrh trendinga u Hrvatskoj. ‘Čovjek s 1000 djece’ otkriva priču o Nizozemcu po imenu Jonathan Jacob Meijer, koji je optužen za serijsku donaciju sperme u bezbrojnim klinikama i putem brojnih privatnih donacija diljem svijeta.

U trodijelnom dokumentarcu iznesene su priče brojnih obitelji koje su dobile djecu zahvaljujući Meijerovim donacijama, međutim nisu znali da se brojka djece koja su rođena na ovaj način penje do 600 pa čak i više. Aktivistica koja se bavi donatorskim prevarama ovog tipa, Eve Wiley objasnila je koliko bi zapravo djece mogao imati Meijer: ”Dakle, Jonathanom je odlazio jednom mjesečno u Kopenhagen u Cryos International baku sperme na četiri dana tijekom četiri godine. To je otprilike 200 donacija, a možete dobiti oko 15 uzoraka sperme po ejakulaciji. Ako svaki uzorak čini bebu, to bi moglo biti 3000 potencijalne djece. To je samo jedna banka sperme, a znamo da je bio u najmanje 11 banaka sperme.”

Posljedice ovakvog ponašanja su alarmantne za apsolutno sve članove ovih obitelji pa čak i Jonathanove obitelji koje planiraju zasnivati svoju obitelj. Klinički embriolog dr. Max Curfs objasnio je da ograničenje donacija sperme postoje kako bi se djeca koja nastanu zaštitila od rizika krvnog srodstva ili nesvjesnog incesta. Međutim, Wiley tvrdi da ne postoje međunarodna ograničenja, što znači da internacionalne banke sperme samo mogu poslati uzorke u neku drugu zemlju.

Obitelji koje tvrde da ih je Meijer prevario i koje su istupile u dokumentarcu, uključuju Suzanne i Natalie iz Nizozemske koje su mislile da su jedne od svega nekoliko parova kojima je on pomogao da postanu roditelji; Joyce i John, nizozemski par koji nije mogao zatrudnjeti zbog nepovratne vazektomije koju je John imao tijekom prvog braka — Meijer im je pomogao da dobiju dvoje djece; i Laura i Kate, par iz Sydneya u Australiji koji je saznao za akcije svog donatora u Facebook grupi.

Meijer je prije dva dana na svom YouTube kanalu objavio svoju reakciju na dokumentarac te iznio prijetnju Netflixu u obliku potencijalne tužbe koja bi mogla uslijediti zbog jedne od tvrdnji u dokumentarcu. Osim što je tajio informaciju o serijskim donacijama, Johnatan je navodno mijenjano spermu drugih donora sa svojom.

Foto: Profimedia, Instagam, Youtube

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE