U samom srcu Novog Zagreba, na atraktivnoj lokaciji u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti, svoja vrata otvara Rougemarin Bar&Ton, najnoviji projekt poznatog chefa Marina Medaka. Ovaj restoran donosi potpuno svježu energiju na gastro scenu, mijenjajući ustaljena pravila i nudeći doživljaj koji nadilazi klasičnu večeru. Očekuje vas prostor nadahnut suvremenom umjetnošću, s jelima koja nose Medakov prepoznatljivi potpis i atmosferom koja vikendom oživljava uz glazbu i dobru zabavu.
Bar&Ton nije samo još jedan restoran, već je riječ o novom kulturnom i društvenom središtu Novog Zagreba koje savršeno spaja umjetnost, gastronomiju i svakodnevni život. Ovdje se ne dolazi samo jesti, već se dolazi doživjeti nešto posve drugačije!
Od ulaska u prostor jasno je da estetika ovdje igra ključnu ulogu, pa je tako sve pažljivo dizajnirano, a opet je zadržan dašak spontanosti. Interijer je rezultat suradnje Marina Medaka i umjetnika Hrvoja Majera, a inspiraciju su pronašli u bogatstvu suvremene umjetnosti. Prostor pršti bojama, oblicima i teksturama; od neobičnog spoja prirodnih elemenata i disko detalja, do maksimalističkog izraza u rasvjeti i dekoru. Zidovi prenose vizualne priče, dok različite stolice, pažljivo birane diljem Europe, dodatno naglašavaju individualnost i osobnost prostora.



Za meni je zadužen iskusni chef Željko Lopar, koji se iz Rougemarin Cityja preselio na novu lokaciju. „Naših pet chefova u suradnji s vanjskim konzultantom Dinom Galvagnom, posljednjih je mjeseci radilo na kreiranju menija koji bi se s pravom mogao nazvati konceptualnim. Više od 500 sati uloženo je u razvoj novih jela i ideja, a rezultat su tanjuri koji pomiču granice poznatog“, objašnjava Marin Medak.

Jelovnik u Bar&Tonu ne nudi samo dobru hranu, već on komunicira stav i karakter. Tu je, primjerice, neobičan paštanjok, zatim Špeksplozija čiji naziv jasno sugerira ono što slijedi, a to je pravi vatromet okusa. A što reći o sicilijanskoj pizzi s bolonjezom? Iako suprotna svim klasičnim kulinarskim zakonima, ova kombinacija iznenađujuće dobro funkcionira. Posebnu pažnju izaziva i koncept nazvan Posljednja večera, a Medak u ovom trenutku ne otkriva mnogo jer će uskoro gosti imati priliku sami sve otkriti.




Ali Bar&Ton nije samo restoran. On je i bar. I to ozbiljan. Kokteli su autorski, a ponuda pića osmišljena tako da prati ritam večeri. Jer ritam ovdje postoji. Od četvrtka do nedjelje prostor se pretvara u epicentar večernjeg života Novog Zagreba – uz glazbu, ljude i dobru energiju. I upravo ta kombinacija hrane i večernjeg izlaska, atmosfere i koncepta, čini Bar&Ton jedinstvenim.



Novi Zagreb, dugo zanemarivan na mapi gradske gastronomije i noćnog života, napokon ima svoj epicentar. Trg ispred muzeja postaje žarišna točka, a Bar&Ton njegovo srce. „Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo“, kaže Marin Medak. „Novi Zagreb dosad nije imao centralni trg, centralno mjesto okupljanja, a Muzej suvremene umjetnosti sa svim svojim posebnostima i sad Bar&Ton zaista mogu postati žarište života ovog dijela grada. Ovo je nedostajalo Novom Zagrebu“, poručuje Medak.
Foto: Bojan Haron