Blagdani su pred nama, a svi želimo pronaći recept koji će zasjati na stolu i oduševiti obitelj i prijatelje. Dolaskom hladnijih dana, jabuke su svuda oko nas, a miris pečenih jabuka u kombinaciji s cimetom stvara onu savršenu blagdansku atmosferu u kojoj baš svi uživaju. U potrazi za jednostavnim, ali impresivnim receptima, pronašli smo izvrstan twist na klasični cheesecake koji je postao pravi viralni hit.
Riječ je o cheesecake pogačicama sa sirom i jabukama koje kombiniraju kremasti nadjev, sočne jabuke i hrskavo tijesto, te tako tvore savršen desert koji će zasigurno biti favorit svih koji ga probaju. Ako nas pitate, obožavamo cheesecake u svim njegovim oblicima, a ove pogačice s jabukama donose najljepši spoj sezonskih okusa i obožavanog deserta. Jabuke dodaju svježinu i prirodnu sočnost, a u kombinaciji s kremastim sirom i lagano prhkim tijestom, rezultat je jednostavan, a neodoljivo ukusan desert. Ove pogačice su savršen izbor za blagdanske dane, ali i kao poslastica za svaku prigodu. Pa, ako volite cheesecake i jabuke, onda je ovaj recept pravi izbor za vas.
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g neslanog maslaca (omekšalog)
2 žlice šećera
1 jaje
Za nadjev od sira:
200 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
100 g kisele pavlake ili vrhnja za kuhanje
3 žlice šećera u prahu
1 žličica vanilin šećera
Za nadjev od jabuka:
2 srednje jabuke (oguljene i narezane na kockice)
1 žlica neslanog maslaca
3 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
Za premazivanje (po želji):
1 jaje (razmućeno)
Priprema:
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte omekšali maslac i rukama umijesite u mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte zdjelu i stavite tijesto u hladnjak na 20-30 minuta kako bi se opustilo i lakše radilo.
Priprema nadjeva od jabuka: U tavi rastopite maslac, dodajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet. Kuhajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju i puste sok, oko 5-7 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade.
Priprema nadjeva od sira: U zdjeli pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Nakon što je tijesto odmorilo, na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm. Isecite ga u krugove, koristeći čašu ili okrugli kalup. Na svaki krug stavite po 1-2 žličice kremaste smjese od sira, a zatim dodajte malo pripremljenih jabuka. Preklopite rubove tijesta prema sredini i oblikujte malu pogačicu, pritiskajući rubove da se spoje.
Pogačice stavite na lim obložen papirom za pečenje. Ako želite, premažite ih razmućenim jajem za lijepu zlatnu boju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (fan pećnica na 160°C) oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Nakon pečenja, ostavite pogačice da se malo ohlade. Po želji, pospite ih šećerom u prahu. Poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi uz kavu, čaj, ili kao savršen desert za blagdanski stol. U slast!
Foto: Instagram, SIFT WITH KIMA