[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

Vodič po Korčuli chefa Marka Turkovića: ‘Malo koji otok na svijetu ima tako dobru hranu’

U našem specijalu ‘Summer postcards’ donosimo vam morske priče iz različitih dijelova Hrvatske, uz preporuke i savjete iz prve ruke. Našu najnoviju razglednicu potpisuje poznati mladi chef Marko Turković, koji je zanat pekao u istaknutim restoranima poput Boškinca, Mano2 i Sopala, a danas vodi Bekal na Trešnjevci, poznat po svom inovativnom konceptu i slasnoj janjetini koja je, po mnogima, najbolja u Zagrebu.

Marko dolazi s otoka Korčule, poznatog po predivnoj prirodi, bogatoj povijesti i kulturnoj baštini, ali i po svojim plodnim vinogradima i maslinicima. A ako pitate chefa Turkovića, koji ondje upravo uživa na zasluženom godišnjem odmoru, ovaj pitoreskni otok može se pohvaliti i zavidnom te vrlo raznovrsnom gastro ponudom koja bi se svakako trebala naći na vašem “radaru”. U nastavku otkrijte mjesta koja ne preskače pri posjetu svom rodnom otoku!

Adio Mare, grad Korčula

Najveće korčulansko gastro iskustvo je uvalit’ se nekome u “dvor” na gradeladu. Ali ako niste te sreće, ne brinite jer malo koji otok na svijetu ima toliko dobrih restorana. Počet ćemo od najstarije konobe u gradu Korčuli, “Adio Mare”, gdje osim pristupa najboljem od dnevnoga ulova korčulanskih ribara imaju i veliku dozu respekta prema tim, već raritetnim namirnicama te jako paze na preciznost termičke obrade što je kod takve, naoko jednostavne pripreme, presudno.

Eko škoj, Žrnovo

Deset minuta udaljene od hordi turista majka i kći Dijana i Jelena Marović na svom otoku unutar otoka po ekološkim principima uzgajaju sve što poslužuju. Svaki otok bi trebao imati bar jedno ovako mjesto koje radi ono što većina “propovijeda”, a zapravo malo tko prakticira.

Konoba Mate, Pupnat

Već godinama konstantno dobra, iskrena i uhodana Bibina ekipa usred Pupnata nikad ne razočara svojom interpretacijom lokalne kuhinje.

Beach bar Mate, Pupnatska Luka

U Pupnatskoj Luci, uvali koja se nalazi ispod Pupnata, nalazi se beach bar Mate, ujedno moj “happy place” gdje često mentalno odmaram kad mi je teško u životu. Mate peče fantastičnu janjetinu s gradela i radi najveće gemište s ove strane Korčulanskog kanala.

Ignis, grad Korčula

Vice i Maria stoje iza sigurno ponajboljih modernih tapasa koje sam probao van Španjolske. Ni slučajno zaobići ukoliko se nađete na otoku!

VHF Bar, grad Korčula

Svaki dobar dan završavamo okruženi starim prijateljima i poznatim licima uz sjajnu glazbu koju kurira posada sada već kultnog bastiona alternativne kulture smještenog u korčulanskoj marini.

Ostale razglednice iz specijala ‘Summer Postcards’ pronađite na LINKU.

Foto: Marko Turković, privatna arhiva

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE