Zlatni sjaj domaćih okusa: Još dva hrvatska restorana osvojila prestižne MICHELIN plakete!

Hrvatska kulinarska scena ponovno je zasjala na međunarodnoj pozornici; Naime, na svečanoj dodjeli održanoj 23. travnja 2025. uz povijesne Zidine u Stonu, restorani LD s Korčule i Tavulin iz Dubrovnika primili su prestižne MICHELIN zlatne plakete. Riječ je o priznanju koje nadilazi klasične MICHELIN zvjezdice, a koje se dodjeljuje restoranima koji nude vrhunsku kuhinju, ali i iznimno iskustvo gostoprimstva, estetike i komunikacije s gostima.​

LD Restaurant: Umjetnost okusa na Korčuli

Smješten u luksuznom boutique hotelu Lešić Dimitri Palace, LD Restaurant pod vodstvom chefa Marka Gajskog već petu godinu zaredom nosi MICHELIN zvjezdicu. Gajski, poznat po spajanju dalmatinskih sastojaka s azijskim utjecajima i francuskim tehnikama, stvara jela koja su prava umjetnička djela. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je kozica gyoza s mousseline umakom i daikonom, jelo koje koristi svaki dio kozice kako bi smanjilo otpad i istaknulo bogatstvo okusa . Terasa restorana pruža panoramski pogled na Pelješki kanal, te stvara savršenu kulisu za nezaboravno gastronomsko iskustvo.​

Tavulin: Srce dubrovačke tradicije

U samom srcu dubrovačke starogradske jezgre, iza crkve sv. Vlaha, smjestio se Bistro Tavulin. Ovaj obiteljski restoran, pod vodstvom chefa Tomislava Matića, nudi autentična jela temeljena na lokalnim sastojcima i sezonskim proizvodima. Matić, koji je kulinarske vještine usavršavao pod mentorstvom svog djeda, renomiranog chefa Tomislava Korljana, spaja klasična hrvatska jela s modernim pristupom, stvarajući jedinstvenu mediteransku gastronomsku ponudu .​

MICHELIN-ova zlatna plaketa: Više od gastronomije

Uvedena 2020. godine, MICHELIN zlatna plaketa dodjeljuje se restoranima koji se ističu svojom kulinarskom izvrsnošću, ali i cjelokupnim doživljajem koji pružaju gostima. To uključuje vrhunsku uslugu, estetski ambijent, inovativnost i održivost. Dodjelom ovog priznanja LD-u i Tavulinu, Hrvatska se tako pridružila elitnom društvu zemalja poput Francuske, Italije i Španjolske, čime je još jednom potvrđena kvaliteta i potencijal hrvatske gastronomije.​

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE