Održivi modni brend SALICULA ima novu kolekciju: ‘Svaki komad je ručno oslikan’

Nika Vrbica je jedna od predstavnica mlade generacije domaćih modnih dizajnera, koji redom posvećuju posebnu pažnju aspektu održivosti. Kolekcije njezinog brenda SALICULA najčešće su limitirane i unikatne, a prepoznatljiva je i po živopisnim intervencijama na tekstilu koje odražavaju njezinu usku povezanost sa slikarskim tehnikama. Nikina nova kolekcija “Painting the Ethereal” odražava sve vrijednosti koje ova umjetnica zagovara, a osmislila ju je kako bi okrunila kraj važnog životnog poglavlja.

“Upravo sam magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kako bih naglasila spoj mode i slikarstva svaki sam komad iz nove kolekcije u doslovnom smislu označila kistom”, priča nam dizajnerica. Njezina je kolekcija vrlo slojevita te osim novih SALICULA ljetnih majica različitih duljina donosi i “pre-loved” komade redizajnirane metodom “upcyclinga”.

“Vizualni utjecaji bili su mi slikarski motivi iz razdoblja baroka, rokokoa i romantizma, a fokusirala sam se na motive cvijeća, oblaka, strelica i srca, magličastih scena i zlatnih zraka svjetlosti. Odjeću za oslikavanje donirala mi je konzultantica Karla Pezelj, a probrani komadi oslikani su apstraktnim potezima pretežito zlatnom bojom. Na ovaj sam način željela potaknuti druge da svoju odjeću ukrase sličnim intervencijama. Predstavljeni komadi također su i predlošci za oslikavanje po narudžbi.Što se tiče novih majica, svaka od njih je unikatna, ručno oslikana. Majice su nastale od viškova materijala (“deadstock fabric”) koje sam kupila u Bruxellesu za vrijeme posjeta R-Use Fabriku, a korištena je boja za tekstil koja je mašinski periva”, otkrila nam je Vrbica. Dodaje kako joj je u svakom aspektu rada važna održivost te kako je želi naglasiti kroz što više različitih medija.

“Smatram da je održivost važna zbog dugoročnosti našeg opstanka na ovoj planeti. Oslikavanjem odjeću ‘transportiram’ u sferu umjetnosti, pa tako i nakon nošenja može biti tretirana kao slika i ne završiti u otpadu“, objasnila je. SALICULA komadi su, kaže, namijenjeni svim odvažnim pojedincima, neovisno o spolu te ih klasificira kao “unisex” modele. Također, u novoj kolekciji je mislila i na sve zaljubljenike u sport, predstavivši nastavak svoje prošlogodišnje limitirane linije kompleta za vježbanje s novim uzorcima.

Romantičnu, sanjivu i pomalo mističnu estetiku kolekcije “Painting the Ethereal” savršeno je zaokružila kampanja koju potpisuje Zvonimir Ferina. S poznatim domaćim fotografom dizajnerica već dugo surađuje te ističe kako dijele sličnu viziju, a kako bi performativno zaokružila svoj rad i sama se našla pred Zvonimirovim objektivom.

Nova SALICULA kolekcija bit će dostupna za kupovinu od 13. lipnja u trgovini Mango Sticky Rice Vintage (Ljudevita Posavskog 15, Zagreb). Ondje će Nika istovremeno organizirati i izložbu svojih recentnih radova nastalih za vrijeme diplomskog studija slikarstva. Mango Sticky Rice je nezaobilazna destinacija svih zaljubljenika u pomno odabrane vintage komade, prepoznatljiva i po učestalim suradnjama s domaćim umjetnicima. Tako smo nedavno na istoj lokaciji imali priliku vidjeti torbe Raw Bag Mirjam Krajine, slike Lorene Milković te kreacije Alison Ivašić, a iz trgovine ističu kako se iznimno vesele ugostiti unikatne SALICULA komade te Nikinu diplomsku izložbu.

Fotografije: Zvonimir Ferina
Kreativno vodstvo: Nika Vrbica
Modeli: Nika Vrbica, Ana Flavia, Roberto Bregović
Make-up: Maja Gligorić
Nakit: Dalia

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE