Upoznajte Ivoja, kreativca čiji modni dodaci osvajaju dizajnom i održivošću

Ako tražite modni dodatak koji je stylish, ali i dugovječan, modeli brenda Drop Co. svakako bi se trebali naći na vašem radaru. Ove kožne torbe, ruksaci i novčanici bezvremenskog dizajna izlaze iz radionice Ivoja Stepića, kreativca koji samostalno dizajnira i izrađuje sve modele svoje model, a pritom posebnu pozornost posvećuje odabiru kože s europskim certifikatom “Leather Working Group” koji garantira da je koža proizvedena na etički način s naglaskom na zaštitu okoliša. Uoči njegovog prvog pop-up događanja, koje ove subote priprema u prostoru Zagreb Social Cluba, na adresi Smičiklasova 22, razgovarali smo s Ivojem te doznali nešto više o njegovim ekološki osviještenim kreacijama.

Za početak, reci nam malo više o sebi. Od kuda dolaziš, koja je tvoja profesija i kako se javila tvoja ljubav prema dizajnu?

Zovem se Ivoje, živim u Zagrebu i stojim iza brenda Drop Co. u kojem se bavim izradom torbi, ruksaka i ostalih modnih dodataka. Rad s rukama mi je oduvijek bio bitan, od likovnih grupa i obrade drveta u osnovnoj školi pa do srednje tekstilne gdje se školovao za krojača. Ljubav prema dizajnu je uvijek bila prisutna, kao klinac sam šivao baggy hlače i radio printeve na majicama, radio skulpture, ali tek kada sam krenuo raditi ruksake i torbe moja dizajnerska vizija je postala jasna.

Prije tri godine napravio si karijerni zaokret i pokrenuo vlastiti brend. Čime je ova tvoja odluka bila motivirana?

Drop Company je postajao i prije u obliku hobija, ali sam prije 3 godine rada van struke napokon odlučio zamijeniti stvarima koje volim i koje mi dozvoljavaju kreativno izražavanje. Maštao sam o svom brendu od tinejdžerskih dana, a u tom trenutku sam napokon bio i dovoljno zreo za takav pothvat. Drop je već postojao na društvenim mrežama, a interes je postajao sve veći pa sam odlučio službeno osnovati Drop Co. – minimalistički brend torbi i modnih dodataka kroz koji ističem vrijednost ručnog rada.

Kako izgleda kreativni proces osmišljavanja tvojih komada i kako bi opisao svoju estetiku?

S obzirom da sam izrađujem svaki komad, stalno isprobavam i razvijam nove tehnike pa samim tim procesom nastaju novi krojevi i načini konstrukcije. Izrađujem jako puno prototipa kojima testiram ne samo kako će nešto izgledati, nego i kakva će biti funkcionalnost samog proizvoda.
Rekao bih da je moja estetika dosta minimalna s utjecajem Nordijskog dizajna i tradicionalnih vintage i military kožnih torbi.

Veliki naglasak stavljaš na materijale. Možeš li nam reći nešto više o njima, njihovom porijeklu i specifičnosti?

Sirovine s kojima radim i njihovo porijeklo su mi jako važni, moram znati njihov izvor. Pritom mislim da je važno i da su ljudi educirani ne samo o proizvodu nego i od čega je napravljen proizvod koji kupuju. Sirovine koje koristim proizvedene su u EU, a pritom pazim i da dolaze od tvrtki koje imaju certifikat kao što je Leather Working Group. Najčešće radim s kožom te ponekad s tehničkim tkaninama. Na primjer za rolltop ruksake najčešće koristim Corduru ili X-pack – tehničke tkanine koje se često koriste za alpinizam, one su otpornije i dugovječne.

Što ustvari znači certifikat “Leather Working Group”?

LWG je neprofitna organizacija koja pokreće pozitivne društvene i ekološke promjene za odgovornu proizvodnju kože. Udruga se fokusira na uvjete rada i pošten odnos prema radnicima u tvornicama kao i cjelokupan sustav proizvodnje kože. Jedan od dobrih primjera članova LWG-a je Vitelco Leather iz Nizozemske koji prate kvalitetu prehrane i života krave te isključivo koriste kožu koja je nastaje kao ostatak mesne industrije. Pritom je i samo postrojenje njihove tvornice tehnološki napredno u smislu da koriste cirkularni sistem pročišćavanja vode te vraćanje iste natrag u proizvodnju tako da se maksimalno pazi na utjecaj na okoliš i potrošnju resursa.

Upravo spremaš prvi pop-up. Što si nam sve pripremio i kako će izgledati sam event?

Da, u subotu 18. svibnja. od 11-15h će se održati moj prvi samostalni pop u Zagreb Social Clubu na adresi Smičiklasova 22. Bit će izloženi već poznati modeli poput mini cross-body i E24 torbe u novim bojama, novi modeli tote i bucket baga, te asortiman novčanika i ostalih manjih modnih dodataka. Tom prigodom svi izloženi modeli bit će dostupni za kupnju s 20 % popusta. Vidimo se tamo!

Foto: PR

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE