Tihana Lazović: ‘Djevojke, dječaci, i binarni, i nebinarni, naš izborni glas ima snagu!’

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja ove godine. Izlaznost hrvatskih građana i građanki na europske izbore jedna je od najnižih u Europskoj uniji. Potaknuti tom informacijom, odlučili smo se upustiti u projekt kojim vas želimo motivirati da iskoristite svoje glasačko pravo. Glasanje je uvijek važno, a u kontekstu ovih izbora to znači da svojim glasom možete utjecati na politike, odluke i promjene na još višoj razini.

Europski parlament donosi brojne zakone koji se tiču svih sfera društva, od gospodarskih politika, zaštite potrošača, brige za okoliš, socijalnih i demografskih politika pa i ostvarivanja prava i zagarantirane jednakosti svih stanovnika Unije. Osim glasanja na izborima, svoj glas, stav i teme koje vas zanimaju možete vokalizirati kroz građanske inicijative. Jednu takvu inicijativu trenutno podržavaju pjevačica Severina i glumica Tihana Lazović koja nam je kratko objasnila zašto će izaći na ove europske izbore.

“Izlazim na izbore za Europski parlament jer želim biti svjesna građanka koja ne želi da Europom prevladaju stranke koje i dalje vide ženu isključivo u kući, čednu i vrijednu. Nažalost, u hrvatsku Vladu ulazi stranka koja je u programu obećala ukidanje Istanbulske konvencije, koja govori o zaštiti žena i djece žrtava nasilja.

Upravo je Europska unija posljednja linija obrane za građanke Hrvatske kojima se potiho onemogućava pravo na prekid trudnoće, bez obzira na to što joj ga jamče hrvatski zakoni.

Na izbore izlazim i zato što kao građanka Europske unije mogu sudjelovati u inicijativama kao što je ona My Voice My Choice, koja predlaže da sve žene koje žive ili borave u zemljama Europske unije imaju osiguran dostupan i siguran prekid trudnoće. Ako prikupimo milijun potpisa, tijela Europske unije moraju raspravljati o našem zahtjevu. Uvjerena sam da upravo zahvaljujući snazi građanki i građana, Europska unije neće postati Republika Gilead iz Sluškinjine priče.

Stoga, djevojke, dječaci i, binarni i nebinarni – 9.6. naš izborni glas ima snagu birati modernu i uključivu EU!”

Na stranicama građanske inicijative My Voice, My Choice istaknuto je da više od 20 milijuna žena diljem EU-a nema pristup sigurnom pobačaju. To ne samo da dovodi u opasnost tjelesno zdravlje žena, već također stavlja nepotreban ekonomski i mentalni stres na žene i obitelji koje su često na marginama društva.

Osim spomenutih poznatih žena, ovaj pokret podupiru istaknute hrvatske feministice poput Lane Bobić, Dunje Bonacci Skenderović i Daniele Drandić. Ovih dana Severina je na svom Instagram profilu podržala spomenutu inicijativu. U videu niže možete pogledati činjenice koje govore o trenutnom stanju u Hrvatskoj u kontekstu ove kampanje.

Foto: Instagram, Mirta Cindrić

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE