Ako želite poboljšati metabolizam, dodajte ovih 6 namirnica u svoj jelovnik

Pojam metabolizma obuhvaća sve kemijske reakcije unutar našeg tijela koje hranu pretvaraju u energiju te procesiraju hranjive tvari potrebne za normalno funkcioniranje i preživljavanje. Ukratko – to je proces u kojem naše tijelo sagorijeva kalorije i troši energiju. Iako je odnos našeg metabolizma i zdravstvenih ishoda vrlo složen, neuravnotežen metabolizam možemo povezati s debljanjem – što manje kalorija sagorijevamo, to se više masti pohranjuje u našem tijelu.

“Boostanje” (poticanje) ili povećanje učinkovitosti metabolizma često se promovira kao način za održavanje ili postizanje željene tjelesne težine. Ipak, ideja da možemo promijeniti svoj metabolizam unošenjem određenih namirnica često je predmet rasprave. “Hrana se sastoji od složenih mješavina hranjivih tvari, uključujući makronutrijente poput ugljikohidrata i proteina. Različiti makronutrijenti imaju različit TEF (toplinski učinak hrane), koji predstavlja utrošak energije potreban za probavu i apsorpciju hranjivih tvari”, objasnila je Jessica Isaacs, dijetetičarka koja radi s profesionalnim sportašima za Forbes.

Dakle, kada je riječ o odabiru hrane za poboljšanje vašeg metabolizma, sve se svodi na TEF. “Na primjer, proteini imaju veći TEF od ugljikohidrata i masti, a konzumiranje obroka bogatog proteinima moglo bi privremeno poboljšati metabolizam”, dodaje Isaacs. I dok stručnjaci sugeriraju kako ne postoji najbolja namirnica poticanje metabolizma, ovih pet nutrijenata mogu poboljšati neke aspekte metaboličkog zdravlja.

Proteini

Kako bi naše tijelo razgradilo protein, potrebno mu je nešto više napora, što rezultira višim TEF-om i većom potrošnjom kalorija, osobito u usporedbi s ugljikohidratima i mastima. Također, većina namirnica koje sadrže proteine ​​dobar su izvor vitamina B, koji pomaže razgraditi hranu koju jedemo u energiju.

Mahunarke

“Kada bih morala odabrati jednu jedinu skupinu namirnica koja najbolje pristaje opisu ‘boosta za metabolizam’, to bi bile mahunarke, primjerice grah”, smatra dr. Jessica Alvarez, registrirana dijetetičarka na Sveučilištu Emory School of Medicine u Atlanti. Mahunarke (grah, grašak i leća) sadrže hranjive tvari važne za metabolizam, uključujući proteine ​​i dijetalna vlakna, ali i otporni škrob. “Vlakna i otporni škrob u mahunarkama mogu se razgraditi u crijevnom mikrobiomu za proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, što može povećati potrošnju energije,” napominje dr. Alvarez.

Tempeh

Tempeh – koji obično dolazi u plosnatoj strukturi nalik pločici – napravljen je od fermentiranih sojinih zrna i bogat je proteinima i “dobrim” mastima. Budući da je u pitanju fermentirana hrana, sadrži probiotike, koji mogu biti korisni za zdravlje vaših crijeva i u konačnici mogu podržati učinkovitiji probavni i cjelokupni metabolički proces.

Zeleni čaj

Neka istraživanja sugeriraju da spojevi pronađeni u zelenom čaju, poput katehina i kofeina, mogu povećati metabolizam i sposobnost vašeg tijela da razgrađuje i koristi mast za energiju.

Bilje i začini

Začini i bilje koji mogu igrati ulogu u metabolizmu uključuju cimet, čili papričice, kurkumu i đumbir. “Kapsaicinoidi u čili papričicama stimuliraju naš nadbubrežni sustav i mogu povećati tjelesnu temperaturu (termogenezu) i potrošnju energije dok smanjuju apetit”, objasnila je dijetetičarka.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE