3 recepta za zdrave zobene smoothije

bio&bio cafeu u Zagrebu 3. ožujka predstavljene su dobrobiti Oatly zobenog napitka, švedskog izuma koji su prezentirali Bengt Anker, suosnivač kompanije te Joakim Bjunö, vrsni chef i inženjer razvojnog tima Oatlyja koji je otkrio 3 recepta za smoothije.

Oatly je švedska kompanija koja prva na svijetu proizvela napitak od zobi, postupkom koji su sami otkrili i patentirali te koji se prodaje u dvadeset europskih zemalja. Ovaj biljni napitak postao je popularan devedesetih kao odgovor na sve učestaliju pojavu netolerantnosti na laktozu, no danas je omiljen među ljudima koji biraju zdrave stilove življenja, a posebice među mlađom populacijom.
 
                                                                     Bengt Anker i Joakim Bjunö

Oatly je jedini napitak od zobi na europskom tržištu koji ima potvrđenu zdravstvenu učinkovitost zbog prisutnosti betaglukana, koji su iznimno važni za imunitet. Oatly zobeni napitci iznimno su dobrog okusa, a u kuhanju su vrlo svestrani – od doručka s pahuljicama do peciva i slastica. Posebno je popularna Oatly krema za kuhanje koja daje odličnu teksturu krem juhama i umacima, ali je vrlo lagana i nisko kalorična. Nijedan proizvod ne sadrži bijeli šećer ili umjetne arome. Oatly s okusom čokolade ili organske vanilije s Madagaskara zaslađeni su agavinim sirupom. Iznimno je popularna i inačica Oatlyja s kalcijem dobivenim iz morskih algi.

 
Priznati švedski chef Joakim Bjunö prezentirao je u bio&bio cafeu brzu i jednostavnu primjenu Oatlyja u raznolikim varijantama, u funkcionalnim shakeovima, brzo spravljenim muffinima te u obogaćivanju okusa dnevne kave. Švedski chef rekao nam je kako baza svakog dobrog smoothija mora biti sezonsko voće ili povrće i zatim gradimo smoothie s obzirom na naše potrebe, odnosno ako nam nedostaje nekih vitamina ili minerala, onda uzimamo namirnice koje su bogate time. Svakom smoothiju preporučuje dodati i Oatly napitke koje odabirete s obzirom na vaš ukus.

 
Joakim nam je i otkrio u čemu sve možemo koristiti Oatly napitke. Oatly s okusom vanilije izvrsno paše u kavi kojoj daje fantastičan okus i dodatno naglašava aromu kvalitetne kave. Oatly zobeni napitak je savršen za müeslije i smoothije jer ima bogatu teksturu, blag i fin okus, ali nije presladak pa je time idealan za doručak. Oatly krema od zobi za kuhanje je gusta, lagana i blagog okusa te daje kremastu teksturu juhama i umacima. Oatly zobeni napitak često se primjenjuje u pripremi biskvita, muffina i kolača, dok je krema od zobi izvrsna za kremaste slastice. Rashlađena u hladnjaku, poprima čvršću teksturu te je idealna za pripremu deserata.
Oatly Power shot
Ovaj smoothie možete poslužiti kao hladni aperitiv ili međuobrok

Sastojci:
 0,5 dl chia sjemenki
5 dl Oatly zobenog napitka
3-4 dl naribane mrkve
1 žlica limunovog soka
1-2 čajne žličice naribanog đumbira
1-2 ml mljevene kurkume
2 žlice sirupa agave

Priprema:

1.Namočite chia sjemenke u 2 dl zobenog napitka Oatly 10 – 15 minuta, dok pripremate druge sastojke. 2.U dobrom blenderu pomiješajte chia sjemenke s ostalim sastojcima.
3.Poslužite kao hladan shot. 

Oatly Maca Smoothie (6 smoothija)
Ovaj smoothie odličan je zajutrak ili obrok prije tjelovježbe

Sastojci:
1 litra Oatly zobenog napitka
200 g ananasa ili manga
2 dl soka od jabuke
1 naranča, sok
15 g goji bobica
1 žlica maca praha
 
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u blenderu i poslužite. 

Oatly muffini
S ovim muffinima ne možete pogriješiti, a zbog brze pripreme idealna su varijanta za iznenadne goste

Sastojci:
5 dl brašna T-850
2 – 2 ½ dl nerafiniranog smeđeg šećera
žlica praška za pecivo bez aluminija
2 čajna žličica burbon vanilijinog šećera
1 dl ulja uljane repice
1 dl Oatly kreme za kuhanje od zobi
2 dl Oatly zobenog napitka
1-2 dl svježeg ili smrznutog bobičastog voća

Priprema: 
1.Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilijin šećer.
2.Dodajte ulje, zobenu kremu i napitak te lagano zamiješajte.
3.Na kraju ubacite bobičasto voće i nježno promiješajte.
4.Smjesu ulijte u kalupe za muffine (3/4 kalupa)
5.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 225°C 12-18 minuta.
 
Foto: PR

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE